SAUDI-ARABIË: zeg waar Mohammed al-Qahtani is

Actietermijn: 
01/12/2022 tot 15/01/2023

SAUDI-ARABIË: zeg waar Mohammed al-Qahtani is

Sinds 24 oktober ontzeggen de Saudi-Arabische autoriteiten mensenrechtenverdediger Mohammed al-Qahtani alle contact met zijn familie en houden geheim waar hij wordt vastgehouden. Mohammed is medeoprichter van ACPRA, de inmiddels ontbonden Saudische Vereniging voor Burger- en Politieke Rechten. Het was voorheen een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Saudi-Arabië. Mohammed zit een gevangenisstraf van 10 jaar uit voor zijn vreedzame mensenrechtenwerk. Zijn familie vermoedt dat de autoriteiten hem niet toestaan contact met hen op te nemen omdat hij in oktober 2022 had geklaagd dat hij aangerand was door een andere gevangene van zijn afdeling. 

Eis mee dat de Saudi-Arabische autoriteiten Mohammed al-Qahtani onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en dat ze tot die tijd bekendmaken waar hij wordt vastgehouden en hem toestaan om contact op te nemen met familieleden.

ACHTERGRONDINFO

In maart 2012 werden Mohammed al-Qahtani en dr. Abdullah al-Hamid, oprichters van ACPRA, gearresteerd. In maart 2013 werden ze veroordeeld tot respectievelijk tien en elf jaar gevangenisstraf voor hun werk en hun vreedzame activisme. Dr. Abdullah al-Hamid kreeg op 9 april 2020 een beroerte. Hij bleef in hechtenis ondanks het feit dat hij in coma lag in het al-Shumaisi-ziekenhuis in Riyad. Hij stierf op 24 april 2021.

Leden van de intussen ontbonden vereniging ACPRA zijn het afgelopen decennium meermaals het doelwit geweest van de Saudische autoriteiten. ACPRA rapporteerde mensenrechtenschendingen en hielp families van gedetineerden die zonder aanklacht vastzaten, onder meer door rechtszaken aan te spannen tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat kon bij de Klachtencommissie (Board of Grievances), een administratieve rechtbank bevoegd voor klachten tegen de staat en zijn openbare diensten.

Sinds november 2022 heeft Amnesty International de zaken gedocumenteerd van 55 personen in Saudi-Arabië die worden vervolgd voor het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting en hun recht op vereniging en vergadering, onder wie mensenrechtenverdedigers, vreedzame politieke activisten, journalisten, dichters, geestelijken en anderen.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

King Salman bin Abdul Aziz Al Saud
Office of His Majesty the King
Royal Court, Riyadh
Kingdom of Saudi Arabia 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Saudi-Arabië
Ambassadeur Khalid Ibrahim Mohammed Jindan
Franklin Rooseveltlaan 45
1000 Brussel

E:  [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail