Saudi-Arabië: laat Salma al-Shehab vrij

Actietermijn: 
30/08/2022 tot 15/10/2022

Saudi-Arabië: laat Salma al-Shehab vrij

Het Gespecialiseerde Strafhof in de Saudische hoofdstad Riyad heeft, na een oneerlijk proces, Salma al-Shehab veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf, gevolgd door een reisverbod van 34 jaar. Al-Shehab is een Saudische activiste en academica van de Saudische Sjiitische minderheid. Ze werd onder meer beschuldigd van het "verstoren van de openbare orde" door het gebruik van Twitter en het retweeten van activisten die zich inzetten voor vrouwenrechten. Volgens de rechtsdocumenten die Amnesty International kon inkijken, werd ze 285 dagen in eenzame opsluiting gehouden voordat ze voor de rechter werd gebracht. Ze kreeg op geen enkel moment juridische bijstand.

De Saudische autoriteiten moeten Salma al-Shehab onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en haar veroordeling nietig verklaren.

Achtergrond

Amnesty International heeft 30 gevallen gedocumenteerd van activisten en mensenrechtenverdedigers uit Saudi-Arabië die werden vervolgd en veroordeeld tot gevangenisstraffen, gevolgd door willekeurige reisverboden. Er werden ook 39 onofficiële reisverboden tegen familieleden van activisten gedocumenteerd. Reisverboden hebben grote gevolgen voor het leven van de personen in kwestie: ze verliezen de kans op onderwijs of werk in het buitenland, krijgen minder mogelijkheden om in het buitenland een beroep te doen op gezondheidszorg, hun geestelijke gezondheid wordt nadelig beïnvloed en familieleden worden gedwongen jarenlang van elkaar gescheiden te leven.

Het viseren van activisten en mensenrechtenverdedigers heeft een klimaat van angst en repressie gecreëerd. Het heeft een afschrikkend effect op Saudische activisten die in het buitenland wonen of verbannen zijn. Ze willen vaak niet naar hun land terugkeren uit angst voor represailles. Ze geven aan bang te zijn Saudi-Arabië niet meer te kunnen verlaten. Veel activisten vrezen ook dat familieleden die in het land zijn gebleven het doelwit zullen worden van vergeldingsmaatregelen voor hun activisme in het buitenland.

Amnesty International heeft ook een patroon van repressie gedocumenteerd dat gericht is tegen de Sjiitische gemeenschap in Saudi-Arabië. Het Gespecialiseerde Strafhof heeft zware gevangenisstraffen en doodvonnissen uitgesproken na zeer oneerlijke processen. Klachten van foltering en andere vormen van mishandeling tijdens de detentie, worden vaak niet ontvankelijk verklaard en dus ook niet onderzocht.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

King Salman bin Abdul Aziz Al Saud

Office of His Majesty the King

Royal Court

Riyadh

Kingdom of Saudi Arabia

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Saudi-Arabië

Ambassadeur Khalid Ibrahim Mohammed Jindan

Franklin Rooseveltlaan 45

1000 Brussel

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail