Rusland: Voorzie dringend medische zorg voor Irina Danilovich

Actietermijn: 
01/08/2023 tot 15/09/2023

Rusland: Voorzie dringend medische zorg voor Irina Danilovich

Wie?
Irina Danilovich uit de Krim

Wat is er aan de hand?
Irina Danilovich is een verpleegkundige en mensenrechtenactivist uit de door Rusland bezette Krim. Ze wordt nog steeds de nodige gezondheidszorg ontzegd. Ze werd in april 2022 door Russische veiligheidsagenten ontvoerd en in december 2022 na een oneerlijk proces veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar. Haar toestand is ernstig verslechterd en door aanhoudende oorontstekingen heeft ze haar gehoor bijna volledig verloren. Doordat de autoriteiten Irina tijdens haar opsluiting de passende gezondheidszorg hebben ontzegd en doordat ze blootstond aan verschillende vormen van mishandeling, is haar toestand verslechterd en is haar leven in gevaar.

Wat wil Amnesty?
Amnesty eist dat Irinia Danilovich onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijkomt. Dat ze in afwachting van haar vrijlating aangepaste medische zorg krijgt en ze beschermd wordt tegen foltering en andere vormen van mishandeling. Al wie verantwoordelijk is voor haar detentieomstandigheden en het weigeren van medische zorg, moeten in een eerlijk proces berecht worden. 

ACHTERGROND

Ontvoerd, gefolterd en mishandeld
Op 29 april 2022 werd Irina Danilovich in Koktebel in de Krim ontvoerd door leden van de Russische veiligheidstroepen. Haar familie en advocaat bleven tot 11 mei 2022 in het ongewisse over haar lot en verblijfplaats. Irina Danilovich zegt dat ze herhaaldelijk werd bedreigd met een geheime executie, en dat ze het grootste deel van haar tijd in onmenselijke omstandigheden in een kelder was opgesloten. Ze werd door haar ontvoerders onderworpen aan verschillende vormen van foltering en mishandeling om haar zo te dwingen staatsverraad te “bekennen”.

Haar proces begon op 22 augustus 2022 bij de rechtbank van Feodosia. Na een oneerlijk proces kreeg Irina Danilovich tot 7 jaar cel en een boete. In maart 2023 ging ze in hongerstaking uit protest tegen het feit dat ze geen aangepaste gezondheidszorg kreeg.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Tatiana Moskalkova
Human Rights Commissioner
Smolensky Boulevard, 19, c 2
119121 Moscow
Russian Federation 
E: [email protected]   
[email protected] 
[email protected] 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Rusland
Ambassadeur Alexander Tokovinin
De Frélaan 66
1180 Ukkel

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen