RUSLAND: stop de mishandeling van Aleksej Navalny

Actietermijn: 
01/11/2023 tot 15/12/2023

RUSLAND: stop de mishandeling van Aleksej Navalny

Wie?
Aleksej Navalny uit Rusland.

Wat is er aan de hand? 
Politicus en Kremlincriticus Aleksej Navalny is veroordeeld tot minstens 19 jaar opsluiting in een strafkolonie op basis van nieuwe, valse aanklachten. Hij werd opgesloten in een speciale cel, een soort van gevangenis binnen de gevangenis omdat het koloniehoofd hem een “hardnekkige overtreder” vindt. Sinds zijn willekeurige arrestatie in januari 2021 en de daaropvolgende veroordelingen is Aleksej Navalny door de penitentiaire autoriteiten voortdurend onderworpen aan psychisch geweld, waaronder langdurige eenzame opsluiting en andere mishandelingen. Zijn situatie is recent nog verergerd. 

Wat wil Amnesty?
Amnesty wil dat de Russische autoriteiten Aleksej Navalny onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en dat hij in tussentijd niet onderworpen wordt aan foltering of andere mishandeling. 
 

ACHTERGROND

Onzeker waar hij naartoe gebracht wordt
Het is nog niet bekend in welke gevangeniskolonie Aleksei Navalny zijn nieuwe straf zal uitzitten, maar hij zal na zijn overplaatsing in dit soort speciale cel blijven. De overplaatsing van gevangenen in Rusland is een procedure waarbij ernstig misbruik plaats kan vinden. Het overbrengen kan weken en in sommige gevallen maanden aanhouden. Gedurende deze tijd blijven het lot en de verblijfplaats van de gevangene onbekend voor zijn of haar familie en advocaten. Pas als de gevangene zijn eindbestemming bereikt, worden ze op de hoogte gebracht. Dit komt neer op gedwongen verdwijning.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Arkady Aleksandrovich Gostev
Director of the Federal Penitentiary Service
Zhitnaya Street 14
GSP-1 
119991 Moscow
Russian Federation

E: [email protected] 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van de Russische Federatie
Ambassadeur Alexander Tokovinin
De Frélaan 66
1180 Ukkel

Ontvang de schrijfacties per e-mail