Rusland: laat Irina Danilovich nu vrij

Actietermijn: 
03/04/2023 tot 15/05/2023

Rusland: laat Irina Danilovich nu vrij

Wie?
Irina Danlovich uit Oekraïne

Wat is er aan de hand?
Irina Danilovich is een verpleegster en mensenrechtenactivist uit de door Rusland bezette Krim in Oekraïne. Irina werd op 29 april 2022 door de Russische veiligheidsdiensten ontvoerd en tot 11 mei incommunicado vastgehouden. Haar gezondheid gaat al maanden geleidelijk achteruit. Irina ging in hongerstaking uit protest omdat ze niet de nodige gezondheidszorg kreeg. Haar leven is in gevaar.

Wat kan jij doen?
Roep de Russische mensenrechtencommissaris op om Irina Danilovich onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

 

Achtergrondinfo

Mensenrechtengschendingen in de bezette Krim
Mensen die zich verzetten tegen de Russische bezetting en illegale annexatie van het Krim-schiereiland en de mensenrechtenschendingen die daar sinds 2014 zijn begaan, krijgen te maken met vervolging, pesterijen, intimidatie, vervolging op basis van verzonnen aanklachten en gedwongen verdwijningen. Internationale mensenrechtenwaarnemers hebben geen toegang tot de Krim en onafhankelijke media zijn ofwel verboden op de Krim of zijn gedwongen te sluiten.

Burgeractivist Irina spreekt zich uit
Irina Danilovich is een burgeractivist en mensenrechtenverdediger die de problemen van het gezondheidszorgsysteem op de Krim aan de kaak heeft gesteld. Ze was zeer uitgesproken en veroordeelde in het openbaar gevallen van politiek gemotiveerde vervolging, gedwongen verdwijningen, willekeurige detentie van mensenrechtenverdedigers en andere activisten.

Ontvoering, bedreiging en onmenselijke omstandigheden
Op 29 april 2022 werd Irina Danilovich ontvoerd in Koktebel, op de Krim, door leden van de Russische veiligheidstroepen. Haar lot en verblijfplaats waren tot 11 mei niet bekend bij haar familie en advocaat. Volgens Irina Danilovich werd ze herhaaldelijk bedreigd met geheime executie en bracht ze het grootste deel van deze tijd door opgesloten in een kelder, onder onmenselijke omstandigheden, en onderworpen aan foltering of andere vormen van mishandeling. Haar proces begon op 22 augustus 2022 bij de Feodosia City Court en ging gepaard met talloze schendingen van het recht op een eerlijk proces. Op 28 december 2022 werd ze veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en een boete van 50.000 roebel (US$ 720) op grond van artikel 222.1(1) van het Russische Wetboek van Strafrecht (illegale aankoop, overdracht, opslag en transport van explosieve stoffen of explosieven). Ze wordt nog steeds verdacht van hoogverraad. 

Gebrek aan medische zorg
Bij het begin van het proces klaagde Irina Danilovich over hevige oorpijn, verklaarde ze dat ze de procedure niet kon volgen en vroeg om uitstel. Maar dat werd geweigerd. Haar medische toestand is sindsdien geleidelijk aan verslechterd. Ze werd onderzocht door paramedici in de cel, maar kreeg daarna niet de medische zorg die ze nodig had. Uit protest begon ze op 20 maart een hongerstaking.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Tatiana Moskalkova  
Human Rights Commissioner  
Smolensky Boulevard, 19с2 
119121 Moscow 
Russian Federation  

E: [email protected]  
E: [email protected]   
E: [email protected] 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Rusland
Ambassadeur Alexander Tokovinin
De Frélaan 66
1180 Ukkel

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen