Rusland: Eis de vrijheid van jonge gewetensgevangenen

Actietermijn: 
26/06/2019 tot 14/08/2019

Rusland: Eis de vrijheid van jonge gewetensgevangenen

Drie jongeren uit Zuidwest-Rusland riskeren 15 jaar cel omdat ze een vreedzaam protest organiseerden tegen de lokale overheid. Na een brand waarbij honderden mensen hun huizen verloren, liet de overheid immers niet toe dat de ze hun huizen heropbouwden op dezelfde plek. Ze compenseerde hen evenmin voor het verlies van hun grond. Het gerucht gaat dat de brand was aangestoken.

De politie arresteerde Yan Sidorov en Vladislav Mordasov voor ‘onwettig protest’. Ze hielden ook Viacheslav Shashmin aan, die in de buurt was maar enige betrokkenheid bij het protest ontkent.
Naar verluidt werden Yan en Vladislav gemarteld en mishandeld om een bekentenis los te krijgen. Deze aantijgingen werden nog niet onderzocht.
Yan en Vladislav zitten in voorarrest. Viacheslav staat onder huisarrest. Amnesty beschouwt hen als gewetensgevangenen en eist hun vrijlating. 

Schrijf voor 15 augustus een brief naar openbaar aanklager Chaika. Eis dat de gewetensgevangenen worden vrijgelaten en dat de klachten inzake foltering en mishandeling worden onderzocht en bestraft.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Prosecutor General of the Russian Federation
Yurii Yakovlevich Chaika
Prosecutor General’s Office 
ul. B. Dmitrovka, d.15a
125993 Moscow GSP- 3
Rusland

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Rusland
Ambassadeur Mijnheer Alexander Tokovinin
De Frélaan 66
1180 Ukkel
E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen