Roemenië: stop uitlevering Tsjetsjeense vluchteling

Actietermijn: 
01/06/2022 tot 13/07/2022

Roemenië: stop uitlevering Tsjetsjeense vluchteling

In 2016 vluchtte Amina Gerikhanova van Tsjetsjenië (Russische Federatie) naar Oekraïne. Daar woonde ze met haar zoon van 8 tot begin maart 2022 toen ze naar Roemenië vluchtten omwille van de Russische invasie.

Door een Russisch verzoek tot uitlevering werd ze aan de Roemeense grens aangehouden en gescheiden van haar zoon. Rusland beticht haar ervan tussen 2016 en 2018 in Syrië te hebben deelgenomen aan militaire operaties maar Amina was dan in Oekraïne.  

Mocht Amina Gerikhanova worden uitgeleverd loopt ze een reëel risico op foltering of andere mishandeling. De Roemeense rechtbanken hielden de uitlevering niet tegen en momenteel onderzoekt het Europese Hof voor de Rechten van de Mens de zaak. 

Amina Gerikhanova terugsturen naar een land waar haar leven en veiligheid gevaar lopen zou een duidelijke schending zijn van de verplichtingen van Roemenië, in het bijzonder het principe van non-refoulement.

Roep de Roemeense minister van Binnenlandse Zaken op om hun mensenrechtenverplichtingen na te komen, het verzoek om uitlevering af te wijzen en Amina Gerikhanova vrij te laten.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Lucian Nicolae Bode 
Minister of Internal Affairs
Ministry of Internal Affairs
Piaţa Revoluţiei nr.1 A, sector 1 
Bucureşti, Romania
E: svri.daeri@mai.gov.ro 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Roemenië
Ambassadeur Andreea Pastirnac 
Gabriëllestraat 105
1180 Ukkel
E: secretariat@roumanieamb.be 

Ontvang de schrijfacties per e-mail