Polen: cassatieberoep tegen vrijspraak activisten

Actietermijn: 
30/09/2022 tot 15/11/2022

Polen: cassatieberoep tegen vrijspraak activisten

Elżbieta, Anna en Joanna zijn gekende mensenrechtenverdedigers uit Polen. Ze maken zich sterk tegen haat en discriminatie. En strijden al jaren voor een rechtvaardig en gelijk Polen.

Door hun vreedzaam activisme zijn ze het doelwit van de Poolse autoriteiten: ze werden aangeklaagd voor “het beledigen van religieuze overtuigingen”. Dat gebeurde nadat ze een poster van de maagd Maria met een regenboogaureool – het symbool van de LGBTI-pride vlag - hadden verspreid.

Het hebben, maken of verspreiden van posters als deze is geen misdaad maar valt onder de vrijheid van meningsuiting, een mensenrecht.

In maart 2021 werden ze een eerste keer vrijgesproken. De overheid ging in beroep. In januari 2022 werden de drie opnieuw vrijgesproken. Weerom tekende de Poolse autoriteiten beroep aan – dit keer voor het Hof van Cassatie.

Hoewel de activisten al twee keer vrijgesproken werden, riskeren ze opnieuw 2 jaar cel, enkel omdat ze opkomen voor LGBTI-rechten in een klimaat van haat en discriminatie in Polen.

De zaak tegen Elżbieta, Anna en Joanna is een zoveelste voorbeeld van hoe de Poolse overheden het werk van vreedzame activisten aan banden wil leggen.

Gelukkig staan erg veel mensen aan de kant van deze activisten. Voor hun eerdere vrijspraak voerden honderdduizenden mensen actie en riepen de Poolse procureur-generaal op om de klachten in te trekken. De steun gaf Elżbieta, Anna en Joanna de kracht om te blijven vechten voor hun rechten.

Vraag de Poolse Procureur-Generaal om het cassatieberoep in te trokken en er zo mee voor te zorgen dat Elżbieta, Anna en Joanna hun vreedzame acties kunnen uitvoeren zonder intimidatie of represailles.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Prosecutor General Zbigniew Ziobro

Al. Ujazdowskie 11

00-950 Warsaw

Poland

E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Polen

Ambassadeur Rafal Piotr Siemianowski 

Stevinstraat 139

1000 Brussel

E: [email protected] 

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen