Peru: stop het buitensporig geweld tegen demonstranten

Actietermijn: 
10/01/2023 tot 15/02/2023

Peru: stop het buitensporig geweld tegen demonstranten

Als gevolg van een langlopende politieke crisis is Peru in een spiraal van geweld terechtgekomen. Daarbij worden de mensenrechten vaak ernstig geschonden, vooral ten aanzien van demonstranten in Lima en andere belangrijke steden. Volgens het bureau van de ombudsdienst zijn tot nu zeven mensen, waaronder twee tieners, omgekomen. Tientallen demonstranten en journalisten raakten gewond. 

Eis dat de president een einde maakt aan elk gebruik van buitensporig geweld tegen demonstranten en alle beschikbare middelen gebruikt om het leven en de integriteit van gewonden te beschermen. Zij moet ook de nodige steun bieden aan de families van de overledenen en moet samenwerken met de autoriteiten die alle beschuldigingen van mensenrechtenschendingen in de context van de huidige crisis op een onafhankelijke, onpartijdige en grondige wijze moeten onderzoeken.
 

Achtergrond

De politieke crisis escaleerde toen president Castillo op 7 december 2022 de ontbinding van het Nationaal Congres aankondigde. Het Grondwettelijk Hof en het Congres verwierpen deze beslissing en Castillo werd op diezelfde dag gearresteerd. De vicepresident, Dina Boluarte, werd snel beëdigd als president en formeel erkend door de lokale autoriteiten. Protesten en geweld tegen het Congres en de nieuwe politieke machtshebbers bleven in het hele land toenemen. 

De 18-jarige Romario Quispe Garfias en een andere 15-jarige jongen werden op 11 december gedood in Andahuaylas, een stad in Zuid-Peru, terwijl de media meldden dat nog twee mensen stierven bij protesten. Tientallen mensen, onder wie burgers en politieagenten, zijn ook gewond geraakt door vuurwapens en slagen van stompe voorwerpen.

Amnesty International heeft beelden geverifieerd van de politie die op de Plaza San Martin in Lima traangasgranaten van dichtbij rechtstreeks op de demonstranten afvuurt. Geweld mag niet worden aangewend, behalve wanneer dit strikt noodzakelijk is, op een proportionele manier en voor een legitiem doel, dat vervolgens verantwoord moet worden. In situaties van geweld moeten veiligheidstroepen hun reactie specifiek richten op degenen die verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige rellen of voor het in gevaar brengen van het leven en de integriteit van anderen.

De Peruaanse autoriteiten moeten alle beschuldigingen van mensenrechtenschendingen in de context van de huidige crisis snel, grondig, onafhankelijk en onpartijdig onderzoeken. Amnesty International is bezorgd dat de wet op de politiebescherming (Wet nr. 3110) de mogelijkheid openlaat om buitensporig geweld door de nationale politie ongestraft te laten.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Dina Ercilia Boluarte Zegarra
Jr. De la Unión S/N, 
Cuadra uno Lima
Lima 15001
Perú

E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Peru
Ambassadeur Gonzalo Gutiérrez Reinel
Tervurenlaan 212
1150 Sint-Pieters-Woluwe

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen