PALESTINA: Vind en bescherm Wissam en Fatimah al-Tawil

Actietermijn: 
01/02/2023 tot 15/03/2023

PALESTINA: Vind en bescherm Wissam en Fatimah al-Tawil

Er is sedert 6 januari niets meer vernomen van twee Palestijnse vrouwen die door de Palestijnse veiligheidsdiensten in Gaza werden gedwongen om terug te keren naar hun gewelddadige vader. Wissam al-Tawil, 24, en haar zus Fatimah al-Tawil, 20, werden door hun vader op verschillende manieren mishandeld, onder meer met slagen, doodsbedreigingen en ‘ondervragingen’ onder bedreiging met een vuurwapen.  

Eis dat de autoriteiten in Gaza het bewijs leveren dat Wissam en Fatimah al-Tawil in leven zijn en dat ze de vrouwen onmiddellijk beschermen tegen alle vormen van gendergerelateerd geweld. 
 

Achtergrondinfo 

In een artikel dat nieuwssite raseef22.net in december 2022 publiceerde, vertelde Wissam al-Tawil moedig het verhaal van haar beproevingen en sprak zij haar solidariteit uit met alle overlevenden van gendergerelateerd geweld. In de laatste maanden van 2022 toonden Wissam en Fatimah buitengewone moed door zich uit te spreken tegen het geweld dat ze hebben doorstaan. Dat deden ze door berichten op sociale media te plaatsen en krachtige verslagen van hun verschrikkelijke situatie in de media te delen. Zij weigerden te zwijgen, zelfs niet nadat hun vader hen op zijn Facebook-pagina openlijk bedreigde.  

De twee vrouwen probeerden in oktober 2022 Gaza te verlaten via de grensovergang bij Rafah, maar kregen van de autoriteiten te horen dat ze niet mochten reizen.  

Op 12 november 2022 werden de twee vrouwen gedwongen het opvangcentrum waar ze verbleven te verlaten. Dit gebeurde na maandenlange druk van hun vader, die de autoriteiten beschuldigde van het vernietigen van “gezinswaarden” en het schenden van sociale normen door “te weigeren” zijn twee dochters, die hij behandelt als zijn eigen privébezit, aan hem over te dragen. De vader publiceerde talloze video's op Facebook en WhatsApp waarin hij dit bericht herhaalde. 

De twee vrouwen vertelden Amnesty International dat ze het gevoel hadden dat ze het slachtoffer waren van "psychologische oorlogsvoering", waardoor ze gedwongen werden de opvang te verlaten en tegen hun wil terug te keren naar Rafah. Ze zeiden dat de directeur van het opvangcentrum vernederende huiszoekingen had gedaan om hun mobiele telefoons in beslag te nemen en dat een politieagente uit Gaza hen had bevolen het opvangcentrum onmiddellijk te verlaten. Nadat ze zich wekenlang verstopten, arresteerden de Palestijnse veiligheidsdiensten hen in januari 2023 en bracht hen terug naar hun familie. De laatste woorden die ze naar Amnesty International stuurden, rond 01.00 uur op 6 januari 2023, waren “Wij zijn verdoemd.” 

In 2014 ratificeerde de staat Palestina het Internationaal Verdrag voor de Uitbanning van Alle Vormen van Discriminatie van Vrouwen. De Palestijnse autoriteiten zijn verplicht om vrouwen te beschermen tegen geweld, overlevenden een oplossing te bieden en daders ter verantwoording te roepen. 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Dr Ghazi Hamad 
Ministry for Social Development 

E: [email protected] 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Palestinian Representative Office 
Audergemlaan 289 
1040 Etterbeek 

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail