Nicaragua: tientallen mensen blijven aangehouden

Actietermijn: 
26/06/2019 tot 14/08/2019

Nicaragua: tientallen mensen blijven aangehouden


Op 18 april 2018 braken in Nicaragua protesten uit nadat de overheid onpopulaire maatregelen wilde doorvoeren. De protesten werden met harde hand onderdrukt. 325 mensen werden gedood en meer dan 2000 geraakten gewond. Tientallen mensen belandden in de gevangenis. 

Tegenstanders criminaliseren staat centraal in dit repressief beleid. Ieder die tegen de overheid protesteert, wordt bestempeld als “terrorist” of “staatsvijand”.

De protesten blijven ondertussen doorgaan. Een jaar na het begin van de harde acties tegen de protesten, blijft Amnesty rapporten ontvangen over willekeurige aanhoudingen en foltering. Burgerlijke organisaties kunnen niet meer vrij hun werk uitvoeren en de pesterijen van journalisten en mensenrechtenactivisten gaan door. Aanvallen tegen vrije meningsuiting en vreedzame bijeenkomst wijzen op een tactiek om het protest het zwijgen op te leggen.

In juni werd een amnestiewet goedgekeurd waardoor 56 mensen werden vrijgelaten, waaronder de Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens. Tientallen anderen blijven echter achter de tralies.

Schrijf voor 15 augustus 2019 een brief naar de autoriteiten. Eis de onmiddellijke vrijlating van de gevangenen die werden opgesloten enkel en alleen omdat ze hun recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame bijeenkomst gebruikten.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Presidente de Nicaragua c/o Daniel Ortega Saavedra Ministerio de Relaciones Exteriores 
Del cine González 1 c. al Sur, sobre Avenida Bolívar 
Managua
Nicaragua 
E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Nicaragua
Ambassadeur Z. E. dhr Mauricio Lautaro Sandino Montes
Wolvendaallaan 55
1180 Ukkel

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen