Mozambique: gerechtigheid voor slachtoffer partnergeweld

Actietermijn: 
31/08/2020 tot 13/10/2020

Mozambique: gerechtigheid voor slachtoffer partnergeweld

Josina Machel is een bekende verdedigster van de vrouwenrechten. Ze is de dochter van de eerste president van Mozambique en de stiefdochter van wijlen Nelson Mandela. 

In 2017 werd ze het slachtoffer van partnergeweld. Zakenman Rufino Licuco werd schuldig bevonden aan het slaan van Josina Machel tot het punt dat ze het zicht in haar rechteroog verloor. Licuco werd veroordeeld tot drie jaar en vier maanden gevangenisstraf. Hij ging in beroep en de veroordeling werd ongedaan gemaakt op grond van het feit dat er geen getuigen waren en dat er dus geen bewijs was dat Machel was aangevallen.

Deze beslissing was een zware klap voor vrouwenrechten in Mozambique en illustreert heel duidelijk dat zelfs de machtigste vrouwen niet tegen geweld worden beschermd. In plaats daarvan bestendigt het strafrechtelijk systeem het misbruik en het lijden van slachtoffers en overlevenden van partnergeweld. Josina vecht deze beslissing nu aan.

Schrijf voor 15 oktober een brief naar de autoriteiten en eis dat Josina beschermd wordt en dat er een onafhankelijk en eerlijk proces volgt.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Minister Helena Kida
Minister of Justice
Av. Julius Nyerere 33
Maputo, 
Mozambique
E: mjcr@mjcr.gov.mz

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Mozambique
H. E. Mevr. Berta Celestino Cossa, 
Sint-Michielslaan 97
1040 Etterbeek
E: secretariat@embassyofmozambique.be

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen