MAROKKO: lever Hassan Al Rabea niet uit aan Saudi-Arabië

Actietermijn: 
28/02/2023 tot 15/04/2023

MAROKKO: lever Hassan Al Rabea niet uit aan Saudi-Arabië

Op 14 januari 2023 hielden Marokkaanse veiligheidsagenten, op verzoek van Saudi-Arabië, de Saudische burger Hassan Al Rabea aan in de luchthaven van Marrakesh. Saudi-Arabië beschuldigt hem van aan terrorismegerelateerde misdrijven. Hij wordt in detentie gehouden in de Marokkaanse hoofdstad Rabat en loopt risico op uitlevering naar Saudi-Arabië, waar hij gevaar loopt op ernstige mensenrechtenschendingen, met inbegrip van foltering en mishandeling. 

Roep de Marokkaanse autoriteiten op Hassan vrij te laten en in geen geval in te gaan op de Saudische vraag tot uitlevering.
 

Achtergrondinfo

De 26-jarige Hassan Al Rabea verliet in 2021 Saudi-Arabië en verbleef ongeveer zes maanden in Marokko. Hij werd gearresteerd nadat de Saudische autoriteiten bevel gaven tot aanhouding via de Arabische Raad van Ministers van Binnenlandse Zaken, een samenwerkingsorgaan dat zich bezighoudt met de interne veiligheid en strafmisdrijven van veel Arabische staten. Hij wordt momenteel vastgehouden in de Tiflet 2-gevangenis in Rabat in afwachting van een advies van het Hof van Cassatie van Rabat over het Saudische uitleveringsverzoek. Hierna wordt door de eerste minister een definitieve beslissing genomen.

Als hij wordt uitgezet, zal Hassan Al Rabea vermoedelijk worden berecht door Het Speciale Strafhof (SCC) in Saudi-Arabië. Amnesty-onderzoek toont aan dat elke fase van de gerechtelijke procedure bij het SCC wordt gekenmerkt door ernstige mensenrechtenschendingen, zoals het weigeren van toegang tot een advocaat, incommunicadodetentie en veroordelingen die uitsluitend zijn gebaseerd op zogenaamde ‘bekentenissen’ die onder foltering zijn verkregen. De beroepsprocedure tegen het SCC is eveneens ondoorzichtig.

Hassan Al Rabea behoort tot de sjitische moslimminderheid. Amnesty International documenteerde sinds 2016 liefst 31 executies van mannen van die groep, steevast na zeer oneerlijke processen door het SCC in het kader van vage antiterreur- en anti-cybercriminaliteitswetten. De Saudische autoriteiten hebben een geschiedenis van discriminatie tegen en vervolging van de sjiitische moslimminderheid.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Premier Ministre Aziz Akhanouch
Palais Royal Touarga
Rabat 10070
Maroc

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Marokko
Ambassadeur Mohammed Ameur
Sint-Michielslaan 29
1040 Etterbeek

E:   [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen