Malediven: activist riskeert celstraf wegens blasfemie

Actietermijn: 
01/07/2022 tot 15/08/2022

Malediven: activist riskeert celstraf wegens blasfemie

Mohamed Rusthum Mujuthaba, een 39-jarige Maledivische activist die zich inzet voor religieuze vrijheid en voor mensenrechten, is beschuldigd van godslastering en riskeert vijf maanden gevangenisstraf als hij veroordeeld wordt.

Hij is beschuldigd van het plaatsen van godslasterlijke inhoud op sociale media en werd in overeenstemming met het Maledivische strafwetboek meer dan zes maanden vastgehouden zonder proces, wat in strijd is met de internationale mensenrechtenwetgeving. 

“Ik tweette over vrouwenrechten, gewetensvrijheid en fouten in religie, over waarom die verkeerd is en aan niemand mag worden opgedrongen. Ze hadden alle tweets afgedrukt. Het waren bijna 6000 tweets”, vertelde hij aan Amnesty International.

Door de religieuze gevoeligheid die aan zijn zaak kleeft en het verbod op godsdienstvrijheid in het land, heeft Mohamed Rusthum Mujuthaba geen advocaat die hem op de rechtbank kan vertegenwoordigen.

De Maledivische autoriteiten moeten de aanklachten tegen Mohamed Rusthum Mujuthaba onmiddellijk laten vallen, hem vrijlaten en blasfemie uit het strafrecht halen.

 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Mr. Ibrahim Riffath
Attorney General
Attorney General’s Office
6th Floor, H. Velaanaage
Ameeru Ahmed Magu
20096, Male, Maldives
E: [email protected]
CC: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van de Malediven
Z. E. de heer Raad Mariyam Seena, Ambassadeur
Koloniënstraat 56
1000 Brussel
E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen