Kenia: gerechtigheid voor gedwongen uithuiszetting

Actietermijn: 
01/03/2021 tot 01/04/2021

Kenia: gerechtigheid voor gedwongen uithuiszetting

Op 5 februari, om 22.30 uur, werden 3.500 inwoners van Kibos, Kisumu County, Kenia, op brute wijze uit hun woonst gezet door de Kenya Railways Corporation.

De gewapende politie gebruikte traangas om de bewoners uit hun huizen te dwingen. Toen een bulldozer de huizen verwoestte, kwam één kind vast te zitten onder het puin en stierf. De bewoners beweren dat er geen schriftelijk ontruimingsbevel is uitgegeven.

Deze onwettige daad is in strijd met het presidentieel moratorium van 11 mei 2020 op uitzettingen tijdens de COVID-19-pandemie.

Het eigendomsrecht van Kibos is herhaaldelijk aangevochten. De Kenya Railways Corporation eiste het land als eigendom op. De gemeenschap had met succes een petitie ingediend in kortgeding zodat ze niet uitgezet konden worden totdat door de Environment and Land Court (ELC) vastgesteld werd wie eigenaar is van het land. Dit bevel werd op 5 februari verscheurd door de commissaris, bevoegd voor Kenya Railways en de County, die daarna het bevel gaf tot de uithuiszetting.

Schrijf voor 1 april een brief naar de autoriteiten van Kenia.

Eis dat ze een onpartijdig onderzoek voeren en dat de bewoners adequate alternatieve huisvesting en compensatie krijgen.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Ministry of Interior & Coordination of National Security

Cabinet Secretary of the Ministry of Interior

P.O Box 30510- 00100
Nairobi
Kenya

 E: ps@interior.go.ke

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

  Ambassade Kenia

  Ambassadeur Jacob Kaimenyi Thuranira

   W. Churchilllaan 208
   1180 Ukkel

  E: info@kenyabrussels.com  

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen