ISRAËL: trek de evacuatiebevelen voor ziekenhuizen in

Actietermijn: 
01/11/2023 tot 15/12/2023

ISRAËL: trek de evacuatiebevelen voor ziekenhuizen in

Wie?
Duizenden patiënten en andere mensen in ziekenhuizen in Gaza.

Wat is er aan de hand? 
Op 13 oktober kregen 23 ziekenhuizen in het noorden van de Gazastrook en Gaza-stad van het Israëlische leger het bevel om te evacueren. Sindsdien blijft het Israëlische leger de ziekenhuizen bellen om hen onder druk te zetten aan het bevel te voldoen. Deze ziekenhuizen bieden levensreddende behandelingen aan meer dan 2.000 patiënten en zijn de enige veilige haven voor tienduizenden gezinnen die gedwongen werden te vluchten. 

Te midden van de humanitaire catastrofe die de Israëlische blokkade en bombardementen veroorzaakt, zijn deze gedwongen evacuatiebevelen vrijwel onmogelijk uit te voeren, omdat het overbrengen van patiënten naar verwoeste gebieden en zonder brandstof geen optie is. 
Als deze “evacuaties” uitgevoerd zouden worden, zullen ze leiden tot de volledige ineenstorting van het zorgsysteem in Gaza. Ze zullen, in de woorden van de Wereldgezondheidsorganisatie, een “doodvonnis” zijn voor mensen met ernstige verwondingen of ziekten. 

Wat wil Amnesty?
Amnesty wil dat de Israëlische autoriteiten deze bevelen intrekken en de bescherming van zorginstellingen garanderen, zoals vereist onder het internationaal humanitair recht
 

ACHTERGROND

Volgens het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA) waren er tijdens de aanhoudende Israëlische aanvallen die begonnen op 7 oktober, op 22 oktober in Gaza al meer dan 4.650 Palestijnen gedood - onder wie 1.873  kinderen - en meer dan 14.245 gewond. OCHA schatte ook dat meer dan 1,4 miljoen mensen intern ontheemd zijn sinds het uitbreken van de recente vijandelijkheden.

Israël kan niet de hele Gazastrook, inclusief de ziekenhuizen en de burgerlijke infrastructuur beschouwen als een militair doelwit. 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Minister of Defence
Mr. Yoav Gallant
Ministry of Defense,
Hakirya, 6473424,
Tel-Aviv, Israel

E:  [email protected] 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Israël
Ambassadeur Idit Rosenzweig-Abu
Sterrewachtlaan 40
1180 Ukkel

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail