Israël: stop met Yuval Dag te vervolgen

Actietermijn: 
02/05/2023 tot 15/06/2023

Israël: stop met Yuval Dag te vervolgen

Wie?
Yuval Dag uit Israël.

Wat is er aan de hand?
De 20-jarige Yuval Dag heeft recent een gevangenisstraf van 20 dagen uitgezeten in de militaire gevangenis Neve Tzedek in Tel Aviv. Hij weigerde dienst te nemen in het Israëlische leger waarvoor hij was opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Yuval Dag was een gewetensgevangene. Amnesty toont zich bezorgd en acht de kans hoog dat Yuval Dag opnieuw aangehouden zal worden.

Wat wil Amnesty?
De Israëlische autoriteiten moeten stoppen met het vervolgen van mensen als Yuval Dag die dienstplicht weigeren op basis van gewetensbezwaren.

 

ACHTERGROND

5 maanden cel voor weigeren van dienstplicht
Militaire dienst is verplicht voor de meeste burgers in Israël. Verschillende Israëlische jongeren gaan elk jaar naar de gevangenis omdat zij op grond van gewetensbezwaren weigeren naar het leger te gaan. In 2022, werden mensen herhaaldelijk in hechtenis genomen vanwege hun gewetensbezwaren. Gewetensbezwaarden worden gewoonlijk vijf maanden of langer van hun vrijheid beroofd.

Ongenoegen in eigen rangen
Yuval Dag lichtte zijn standpunt over de Israëlische antiregeringsprotesten toe: "De laatste tijd zeggen veel reservisten dat ze niet in het leger willen dienen omdat ze bang zijn om onder een dictatuur te leven. Dat is geweldig en belangrijk. Maar we moeten niet vergeten dat er in de bezette gebieden nooit democratie is geweest. En dat de antidemocratische instelling die daar regeert het leger is."

Recht op dienstweigering
In 1995 heeft de VN-mensenrechtencommissie in resolutie 1998/77 verklaard dat het recht op dienstweigering op grond van gewetensbezwaren wordt beschermd door artikel 18 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR), het recht op vrijheid van godsdienst, geweten en overtuiging.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

IDF Chief of General Staff
Lieutenant General Herzl Halevi
Yitzhak Rabin Military Base
HaKirya, 27 Kaplan Street
Tel Aviv 6473424, Israel
E: [email protected]  
    [email protected] 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Israël
Ambassadeur Idit Rosenzweig-Abu
Sterrewachtlaan 40
1180 Ukkel

E:   [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen