ISRAEL: laat zieke gevangene Walid Daqqah vrij

Actietermijn: 
01/09/2023 tot 15/10/2023

ISRAEL: laat zieke gevangene Walid Daqqah vrij

Wie?
Palestijnse gevangene Walid Daqqah

Wat is er aan de hand?
Walid Daqqah is een terminaal zieke Palestijnse gevangene. Hij lijdt aan een zeldzame vorm van beenmergkanker. Door medische verwaarlozing in de gevangenis is zijn gezondheid verslechterd. Hij zat 37 jaar cel uit voor zijn betrokkenheid bij het ontvoeren en doden van een Israëlische soldaat in 1984. Die straf liep af in maart 2023. In 2018 heeft een rechtbank hem veroordeeld tot nog eens twee jaar, wat de datum van zijn vrijlating op maart 2025 zou brengen. Het is zeer waarschijnlijk dat hij die dag niet zal halen. Zijn verzoek tot vervroegde vrijlating om medische redenen werd op 7 augustus door het districtsgerechtshof afgewezen.

Wat wil Amnesty?
De Israëlische autoriteiten moeten Walid Daqqah onmiddellijk vrijlaten om humanitaire redenen zodat hij de tijd die hij nog heeft bij zijn familie kan doorbrengen.

ACHTERGROND

Levenslang, herleid tot 37 jaar
Walid Daqqah is een 62-jarige Palestijnse ingezetene van Israël. Hij is schrijver en vader van een driejarige dochter. Op 25 maart 1986, toen hij 24 was, werd hij gearresteerd door Israëlische strijdkrachten. In maart 1987 werd hij door een Israëlische militaire rechtbank veroordeeld tot levenslange opsluiting. Hij werd ervan beschuldigd aan het hoofd te staan van een groep, gelinkt aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, die de Israëlische soldaat Moshe Tamam in 1984 had ontvoerd en gedood. De veroordeling gebeurde niet volgens het Israëlisch strafrecht maar was gebaseerd op Britse uitzonderingswetten uit 1945. Die wetten laten een veroordeling toe op grond van een veel beperktere bewijslast dan in het reguliere strafrecht. Walid Daqqah werd tijdens zijn ondervraging ook gefolterd en op andere manieren mishandeld. In 2012 werd de levenslange gevangenisstraf door toenmalig president Shimon Peres, in reactie op een verzoekschrift van Walid Daqqah, beperkt tot 37 jaar.

Niet lang meer te leven
In december 2022 werd beenmergkanker vastgesteld waarvoor een dringende transplantatie nodig was. In februari 2023 kreeg hij een beroerte waarbij hij te laat naar een burgerziekenhuis werd overgebracht. Dit uitstel veroorzaakte een hele reeks complicaties. Hij kreeg o.a. te maken met een longontsteking, nierfalen en bloedarmoede en moest uiteindelijk onder het mes om een groot deel van zijn rechterlong te verwijderen. Volgens een arts zal hij niet lang meer leven.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

The President of the State of Israel
Mr. Isaac Herzog
3 Hanassi Street,
Jerusalem 92188
Israel
E: [email protected]          
[email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Israël
Ambassadeur Idit Rosenzweig-Abu
Sterrewachtlaan 40
1180 Ukkel
E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen