Israël – bezette Palestijnse gebieden: gezondheid gefolterde Palestijnse jongere

Actietermijn: 
30/09/2022 tot 15/11/2022

Israël – bezette Palestijnse gebieden: gezondheid gefolterde Palestijnse jongere

Ahmad Manasra, een Palestijnse jongeman uit Oost-Jeruzalem, zit sinds begin november 2021 in eenzame opsluiting in het zuiden van Israël. In 2015, op 13-jarige leeftijd, werd hij gearresteerd. Na de arrestatie werd hij mishandeld en het recht op een eerlijk proces ontzegd.

Hij lijdt aan ernstige psychische aandoeningen die zich ontwikkelden gedurende zijn detentie en verergerden tijdens langdurige eenzame opsluiting. Dit komt neer op foltering. Rechtszittingen in de zomer van 2022 verwierpen zijn beroep om uit eenzame opsluiting te worden verwijderd en voorwaardelijk vrij te komen.

Zijn aanhoudende detentie zal volgens onafhankelijke psychiaters leiden tot "onherstelbare schade".

Roep de autoriteiten van Israël op Ahmad Manasra om medische redenen vrij te laten en hem in de tussentijd goed te behandelen.

Achtergrond informatie

Ahmad Manasra was 13 jaar oud toen hij in 2015 werd gearresteerd in verband met het neersteken en verwonden van twee mensen. Destijds stond de Israëlische jeugdwet geen gevangenisstraf onder de 14 jaar toe. De gerechtelijke procedures werden uitgesteld tot hij de leeftijd van 14 jaar had bereikt. Een maand na de arrestatie van Ahmad Manasra in november 2015 werden beelden van zijn verhoor openbaar gemaakt. In de 10 minuten durende video is te zien dat hij wordt verhoord door drie mannen, in afwezigheid van zijn advocaat of een ouder. Dit is flagrant in strijd met internationale normen. Voor zover Amnesty International weet, is er geen onderzoek gedaan naar het gedrag van politie- en veiligheidsagenten.

Hoewel door de rechtbanken werd vastgesteld dat hij niet had deelgenomen aan de steekpartijen, werd hij in 2016 veroordeeld voor poging tot moord. Hij werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Later, in augustus 2017, verlaagde het Hooggerechtshof dit tot negen en een half jaar.

Zijn gezondheidstoestand is verergerd door zijn behandeling in detentie en door zijn medische noodsituatie. Toch blijft de Israëlische Gevangenisdienst de jongeman in eenzame opsluiting houden. Ahmad Manasra werd gediagnosticeerd met ernstige psychiatrische aandoeningen - schizofrenie, psychose en zware depressie - die hij ontwikkelde sinds zijn opsluiting.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Prime Minister Yair Lapid

Prime Minister’s Office

Kiryat Ben Gurion, Building C

Jerusalem 91950, Israel

E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Israël

H.E. Mr Emmanuel Nahshon

Avenue de l'Observatoire 40

1180 Brussel

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen