Iran: zeg waar Ebrahim Babaei is

Actietermijn: 
03/04/2023 tot 15/05/2023

Iran: zeg waar Ebrahim Babaei is

Wie?
Iraanse activist Ebrahim Babaei

Wat is er aan de hand?
Door toedoen van de Iraanse autoriteiten is de activist Ebrahim Babaei al 15 maanden spoorloos. Er is grote bezorgdheid dat hij onderworpen wordt aan foltering en andere vormen van mishandeling. Hoewel de bewijzen zich opstapelen dat hij wordt vastgehouden in een staatsgevangenis, weigert de overheid zijn opsluiting te bevestigen. De overheid wil ook niet vrijgeven aan de familie waar hij is en hoe hij er aan toe is. Ebrahim verdween in december 2021 tijdens een poging Iran te verlaten om te ontkomen aan een gevangenisstraf en zweepslagen.

Wat kan jij doen?
Roep de Iraanse autoriteiten op om de gedwongen verdwijning te beëindigen en bekend te maken waar Ebrahim Babaei zich bevindt.

Achtergrondinfo

Na de verdwijning van Ebrahim Babaei kreeg zijn familie verschillende verhalen over zijn vermeende dood van smokkelaars te horen. De advocaat van de familie deed in Turkije navraag bij mortuaria, ziekenhuizen en de veiligheidspolitie in de stad Van, bij de gemeente en de politie in de stad Ozalp en bij de Turkse douane. De Turkse autoriteiten verklaarden dat zij geen lichaam hadden ontvangen dat overeenkwam met de beschrijving van Babaei en dat volgens hun onderzoek Ebrahim Babaei nooit in Turkije aangekomen was. 

Ebrahim Babaei werd eerder al het slachtoffer van willekeurige arrestaties en jarenlange opsluiting, een oneerlijk proces, foltering en andere vormen van mishandeling, louter voor het vreedzaam uitoefenen van zijn mensenrechten. Ebrahim Babaei werd voor het eerst gearresteerd in Sari, in de provincie Mazandaran in 1984. Hij verbleef toen 16 maanden in de gevangenis van Sari. Hij was veroordeeld op grond van valse beschuldigingen op het vlak van nationale veiligheid, gaande van het lezen van pamfletten waarin werd geageerd tegen de Islamitische Republiek tot het bezitten van verboden boeken. In de 20 daaropvolgende jaren werd hij regelmatig ondervraagd door de autoriteiten in verband met zijn politieke activisme. Hij werd meermaals gearresteerd, verschillende keren veroordeeld tot celstraffen en zweepslagen en was het slachtoffer van gedwongen verdwijning. 
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Head of judiciary, Gholamhossein Mohseni Ejei
c/o Embassy of Iran to the EU
Franklin Rooseveltlaan 15
1050 Brussel 

E:  [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen