Iran: vrouwenrechtenactiviste veroordeeld tot 38 jaar cel en zweepslagen

Actietermijn: 
01/04/2019 tot 25/04/2019

Iran: vrouwenrechtenactiviste veroordeeld tot 38 jaar cel en zweepslagen

Nasrin Sotoudeh is één van de bekendste mensenrechtenactivisten in Iran. De advocate verdedigde vrouwen die protesteren tegen de verplichting een hoofddoek te dragen. Ze werd veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen.

In Iran mogen vrouwen en meisjes hun huis niet verlaten zonder een hoofddoek of kleding die hun armen en benen bedekt. Nasrin Sotoudeh wilde daar verandering in brengen en werd hiervoor opgepakt.

De bekende advocate werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 38 jaar en 148 zweepslagen, de wreedste straf in jaren voor een mensenrechtenactiviste in Iran. Ze werd onder meer beschuldigd van: het aanzetten tot corruptie en prostitutie; het verstoren van de openbare orde en het openlijk begaan van een ‘zondige activiteit’ door in de rechtszaal te verschijnen zonder sluier.

Het lijkt erop dat de Iraanse autoriteiten - aangemoedigd door de wijdverbreide straffeloosheid voor schendingen van mensenrechten - de repressie opvoeren. De zedenpolitie en de burgerwachten houden zich steeds meer bezig met het intimideren van vrouwen die actievoeren tegen de verplichte hoofddoek. 

Schrijf vóór 25 april 2019 een brief aan de autoriteiten en vraag de onmiddellijke vrijlating van Nasrin.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Supreme Leader Ali Khamenei 
C/o Permanent Mission of Iran to the UN 
Chemin du Petit-Saconnex 28 
1209 Geneva, Zwitserland

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade Iran 
Ambassadeur Peiman Seadat 
F.D. Rooseveltlaan 15 
1050 Brussel

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen