Iran: vernietig het doodstrafvonnis tegen Abbas Deris

Actietermijn: 
01/10/2023 tot 15/11/2023

Iran: vernietig het doodstrafvonnis tegen Abbas Deris

Wie?
Abbas Deris uit Iran

Wat is er aan de hand? 
Activist Abbas Deris dreigt geëxecuteerd te worden wegens zijn deelname aan de protesten in november 2019. Op 4 juli 2023 verklaarde zijn advocaat dat het Hooggerechtshof de veroordeling tot de doodstraf van Abbas Deris had bevestigd op grond van “vijandigheid tegenover God”. Eind oktober 2022 werd Abbas Deris door het Revolutionair Hof in Mahshahr veroordeeld tot de doodstraf. Die uitspraak volgde na een zeer oneerlijk proces op basis van afgedwongen  “bekentenissen”. Het verzoek van Abbas Deris om de zaak te herzien, is nog lopende. 

Wat wil Amnesty?
Amnesty wil dat het doodstrafvonnis tegen Abbas Deris onmiddellijk vernietigd wordt. Bovendien moet hij direct toegang krijgen tot een advocaat naar keuze, aangepaste medische zorg en zijn familie. 

ACHTERGROND

Kinderen vragen online om hulp 
In juli 2023 roepen de drie kinderen van Abbas Deris in een online video de wereld op om hen te helpen door de Iraanse overheid te verzoeken de terdoodveroordeling van hun vader teniet te doen. Hun moeder is kort na de arrestatie van hun vader overleden. In de boodschap zeggen ze dat “ze niemand meer hebben behalve hun vader”. 

Politieke ontevredenheid 
Op 15 november 2019 kwamen tienduizenden mensen in Iran op straat om te protesteren tegen hoge brandstofprijzen. Het ongenoegen van de protesteerders breidde zich uit. Ze eisten een hervorming van de grondwet en de beëindiging van het systeem van de Islamitische Republiek. De Iraanse veiligheidstroepen reageerden hierop met overmatig geweld: er werd met scherp geschoten op de menigte en er werd gebruikgemaakt van onder meer traangasgranaten en waterkanonnen. Er vielen honderden doden, waaronder minstens 23 kinderen.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Head of judiciary 
Gholamhossein Mohseni Ejei
c/o Embassy of Iran to the EU 
Franklin Rooseveltlaan 15
1050 Brussel

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen