Iran: vernietig de doodstraf van Ahmadreza Djalali en laat hem onmiddellijk vrij

Actietermijn: 
29/08/2023

Iran: vernietig de doodstraf van Ahmadreza Djalali en laat hem onmiddellijk vrij

Wie?
Professor Ahmadreza Djalali  

Wat is er aan de hand?  
De Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali is in Iran beschuldigd van spionage. Ahamdreza werd in 2017 na een manifest oneerlijk proces ter dood veroordeeld. Hij werd onderworpen aan foltering en andere mishandeling. Werd 3 maanden lang in isolatie vastgehouden en tot vier keer toe naar de dodencel overgebracht. Ahmadreza zit al meer dan 7 jaar onterecht in de cel.  

Wat wil Amnesty?  
De Iraanse autoriteiten moeten de doodstraf van Ahmadreza Djalali vernietigen en hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. 

 

ACHTERGROND 

Gastprofessor in België en Italië
Dr. Djalali werkt als dokter in de geneeskunde voor een onderzoeksgroep die verbonden is aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Università del Piemonte Orientale (UPO) in Navaro, Italië. Op 25 april 2016, tijdens een werkbezoek in Iran, werd hij opgepakt door de veiligheidsdiensten. 

Onder druk gezet om te bekennen 
In de gevangenis werd dr. Djalali extreem onder druk gezet om hem te doen bekennen dat hij een spion was voor 'vijandelijke staten'. Hij zat ook drie maanden in de isolatiecel. 

Na een manifest oneerlijk proces werd dr. Djalali uiteindelijk ter dood veroordeeld. Amnesty International beschouwt Ahmadreza Djalali als een gewetensgevangene die enkel werd veroordeeld en gevangengenomen omdat hij weigert zijn academische banden te gebruiken om te spioneren voor Iran. Al zeven jaar lang voert Amnesty samen met Ahmadreza’s familie campagne voor zijn vrijlating. En dat zullen we blijven doen, tot hij zijn gezien en vrienden opnieuw in de armen kan sluiten.  

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Head of judiciary, Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i  
C/o Permanent Mission of Iran to the UN  
Chemin du Petit-Saconnex 28 
1209 Geneva
Switzerland 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Iran 
Ambassadeur Gholamhossein Dehghani 
Franklin Rooseveltlaan 15 
1050 Brussel 
E: [email protected]  

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen