Iran: laat Narges Mohammadi vrij

Actietermijn: 
12/10/2023 tot 15/12/2023

Iran: laat Narges Mohammadi vrij

Wie?
Narges Mohammadi uit Iran 

Wat is er aan de hand?  
Nobelprijswinnaar Narges Mohammadi is een Iraanse mensenrechtenverdediger die al verschillende celstraffen voor haar mensenrechtenwerk uitzat in Iran. Narges zet zich onder meer in voor vrouwenrechten, de strijd tegen de doodstraf en de rechten van gevangenen in haar land. Ze zit arbitrair vast sinds 16 november 2021. Ze werd met geweld gearresteerd, onderworpen aan mishandeling, zat maandenlang in isolatie en werd na manifest oneerlijke processen veroordeeld tot bijkomende celstraffen.  

Wat wil Amnesty? 
Amnesty wil dat de Iraanse autoriteiten Narges Mohammadi onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. De autoriteiten moeten ook alle aanklachten tegen Narges Mohammadi laten vallen.

ACHTERGROND 

Prominente mensenrechtenverdediger 
Toen Narges Mohammadi voor de eerste keer gearresteerd werd, was ze voorzitter van het Centrum voor Mensenrechtenverdedigers (CHRD) in Iran. Het centrum was een van de belangrijkste mensenrechtenorganisaties in het land tot de Iraanse autoriteiten de organisatie in 2008 opdoekten. Narges bleef zich in en uit de gevangenis inzetten voor mensenrechten. Toen ze in 2022 deelnam aan een herdenking voor de drie jaar eerder door de veiligheidsdiensten omgebrachte Ebrahim Ketabdar, werd ze opnieuw gearresteerd. Ebrahim was een vader van twee die tijdens de nationale protesten in november 2019 door veiligheidsagenten gedood werd.  

Mensenrechtenwerk bekroond met Nobelprijs 
Begin oktober maakte het Noorse Nobel comité bekend dat Narges Mohammadi dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede zal krijgen. Daarmee treedt ze in de voetsporen van de bekende mensenrechtenverdediger Shirin Ebadi, een van de oprichters van het CHRD.  

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Head of judiciary  
Gholamhossein Mohseni Ejei 
Embassy of Iran to the European Union 
Franklin Rooseveltlaan 15 
1050 Elsene 

E:  [email protected] 

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen