Iran: Executie dreigt voor tiener

Actietermijn: 
26/06/2019 tot 14/08/2019

Iran: Executie dreigt voor tiener


De 18-jarige Danial Zeinolabedini riskeert binnenkort geëxecuteerd te worden. Hij werd in juni 2018 na een oneerlijk proces ter dood veroordeeld voor een moord die gebeurde toen hij nog 17 was. 

Danial werd, samen met 4 anderen, veroordeeld voor de moord op Sadegh Barmaki. Bij de ondervragingen tijdens de voorhechtenis, waarbij geen advocaat aanwezig was, gaf Danjal toe dat hij betrokken was bij de voorvallen die leidden tot de dood van Sadegh.

Dit doet niets af aan het feit dat het proces van Danial op oneerlijke wijze verliep. Zo mocht hij tot op de dag van het proces niet met een advocaat spreken. Ook verwierp het hof het verzoek van de advocaat om Danial in plaats van de doodstraf een alternatieve straf op te leggen. 

Volgens het internationaal recht is het verboden de doodstraf op te leggen voor misdrijven begaan door personen onder de 18 jaar.

Schrijf voor 15 augustus 2019 een brief naar de Iraanse autoriteiten. Eis dat de doodstraf onmiddellijk wordt ingetrokken en dat Danial een eerlijk proces krijgt.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Head of the Judiciary Ebrahim Raisi
C/o Permanent Mission of Iran to the UN
Chemin du Petit-Saconnex 28
1209 Geneva
Zwitserland
 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Iran
Ambassadeur Peiman Seadat 
F.D. Rooseveltlaan 15
1050 Brussel

Ontvang de schrijfacties per e-mail