Iran: doodstraf voor LGBTI+-activisten

Actietermijn: 
30/09/2022 tot 15/11/2022

Iran: doodstraf voor LGBTI+-activisten

In Iran zijn de 31-jarige Zahra Sedighi-Hamadani (foto – roepnaam Sareh) en de 24-jarige Elham Choubdar ter dood veroordeeld. Ze kregen de doodstraf vanwege hun seksuele geaardheid en omdat ze openlijk op durven te komen voor de rechten van LGBTI+-mensen.

Roep de autoriteiten in Iran op om de doodvonnissen van Zahra en Elham in te trekken en hen onmiddellijk vrij te laten.

Achtergrondinformatie

De twee vrouwen zijn veroordeeld voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’ – een vage term waarmee ongewenst gedrag wordt aangeduid. Een absurde en verzonnen aanklacht.

De Iraanse autoriteiten pakten Zahra in oktober vorig jaar op. Ze plaatste berichten op sociale media waarin ze zich uitspreekt voor LGBTI+-rechten. Ze werkte ook mee aan een BBC-documentaire over de behandeling van LGBTI+-mensen in de Koerdische regio van Irak.

Zahra was slachtoffer van gedwongen verdwijning gedurende 53 dagen na haar arrestatie. In die periode werd ze aan mishandelende ondervragingstechnieken onderworpen zonder toegang tot een advocaat. Ze werd aan praktijken onderworpen die in strijd zijn met het verbod op foltering waaronder doodsbedreigingen, beledigingen en langdurige isolement.

Uit gerechtelijke en andere informatie kon Amnesty opmaken dat Elham Choubdar op soortgelijke manier werd geviseerd omwille van haar vermeende seksuele geaardheid en activiteiten om LGBTI+-rechten te ondersteunen op sociale media. Elham Choubdar zou onder druk gezet zijn om ‘bekentenissen’ af te leggen.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Head of judiciary

Gholamhossein Mohseni Ejei

c/o Embassy of Iran to the European Union,

Avenue Franklin Roosevelt 15,

1050 Brussel

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen