Indonesië: laat milieuactivist Budi Pego vrij

Actietermijn: 
01/08/2023 tot 15/09/2023

Indonesië: laat milieuactivist Budi Pego vrij

Wie?
Milieuactivist Heri Budiawan, bekend als Budi Pego, uit Indonesië 

Wat is er aan de hand? 
Op 24 maart 2023 werd Budi Pego opnieuw gevangengezet in Banyuwangi, Oost-Java, Indonesië. Het Hooggerechtshof had het beroep tegen zijn veroordeling in eerste aanleg verworpen en besloot zijn gevangenisstraf te verhogen van tien maanden tot vier jaar. Hij werd veroordeeld voor “misdaden tegen de staatsveiligheid”, een wetsbepaling die het verspreiden van communistische ideologie strafbaar stelt en sinds de val van voormalig president Soeharto in 1998 niet meer werd toegepast. 

Wat wil Amnesty?
De Indonesische autoriteiten moeten Budi Pego onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. Budi wordt geviseerd wegens zijn werk als mensenrechtenverdediger.

ACHTERGROND

Protest tegen mijnbouwactiviteiten
Op 4 april 2017 voerden mensen uit Sumberagung, in de provincie Oost-Java, vreedzaam protest tegen een nieuwe goudmijn in het Salakangebergte. De inwoners van het dorp geloven dat de mijnbouwactiviteiten in het gebied enorme ecologische schade aanrichten en dat de veiligheid van nabijgelegen dorpen in gevaar is. Budi sloot zich bij het protest aan en maakte mee borden om langs de weg te plaatsen. Later die avond werd Budi benaderd door twee mannen die zeiden dat er bij het protest een bord was met daarop het communistische symbool van de hamer en sikkel. Budi zei dat hij niet wist wie het logo op het bord had geschilderd.

4 jaar cel voor vreedzaam protest
De openbare aanklager van Banyuwangi vorderde op 4 september 2017 de aanhouding van Budi omdat hij een communistisch logo zou hebben getoond met als doel “de communistische ideologie te verspreiden”. Hij was de enige die gearresteerd en veroordeeld werd. Hij kreeg tien maanden cel voor “misdaden tegen de staatsveiligheid”. Budi tekende beroep aan, maar zijn straf werd bevestigd. Daarop tekenden zowel Budi als de openbaar aanklager beroep aan. Het Hooggerechtshof verzwaarde de straf tot 4 jaar cel. 

Op 24 maart 2023 werd Budi aangehouden, zogenaamd om zijn straf uit te zitten.  Ngo's die zich inzetten voor zijn zaak zijn van mening dat de aanklachten gebaseerd zijn op valse beschuldigingen en dat Budi gecriminaliseerd wordt voor zijn legitiem mensenrechtenwerk. 
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Ir. H. Joko Widodo
President of the Republic of Indonesia
State Secretariat
Jl. Veteran No. 17-18, Central Jakarta, 
DKI Jakarta, Indonesia (10110)

E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Indonesië
Ambassadeur Andri Hadi
Woluwelaan 38
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen