India: laat mensenrechten-verdedigers vrij

Actietermijn: 
01/06/2021 tot 01/07/2021

India: laat mensenrechten-verdedigers vrij

De politie van Mharashtra treedt hard op tegen activisten, advocaten en mensenrechtenverdedigers in de Indiase deelstaat. In 2018 werden 9 mensenrechtenverdedigers gearresteerd.

De politie beweerde dat de activisten betrokken waren bij de Bhima Koregaon-rellen tussen Dalits en Hindoe-nationalisten. Op de arrestatie van de zogenaamde Bhima Koregaon (B-K) 9, volgde een lastercampagne door de overheid. Op 14 april 2020 werden nog eens twee activisten gearresteerd en later dat jaar nog eens 5.

Vraag de Indiase regering om alle 16 mensenrechtenactivisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

De “B-K 16” worden vervolgd onder verschillende provisies van de “Unlawful Activities Prevention Act (UAPA) en hun vermeende betrokkenheid bij de rellen. De UAPA beperkt op arbitraire wijze de vrije meningsuiting en is in strijd met het internationaal recht. De vervolging van de B-K 16 is politieke gemotiveerd en lijkt erop gericht om critici van de regering te onderdrukken. Bovendien is er vrees voor de gezondheidstoestand van sommige van de mensenrechtenverdedigers gezien uitbraken van COVID-19 in gevangenissen.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Union Home Minister Amit Shah

Ministry of Home Affairs

North Block,

New Delhi – 110001

INDIA

E: jscpg-mha@nic.in

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van India

Ambassadeur Santosh Jha

Vleurgatsesteenweg 217

1050 Brussel

E: admn.brussels@mea.gov.in

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen