HONDURAS: twee verdedigers van recht op water gedood

Actietermijn: 
01/02/2023 tot 15/03/2023

HONDURAS: twee verdedigers van recht op water gedood

Mensenrechtenverdedigers Aly Magdaleno Domínguez Ramos en Jairo Bonilla Ayala zijn op 7 januari 2023 dood aangetroffen in de gemeenschap van Guapinol. Beiden waren leden van het volksverzet van Guapinol tegen een ijzerertsmijn. Aly en Jairo werden volgens hun familie onderschept door gewapende aanvallers, ter plaatse neergeschoten en gedood. Aly is de broer van Reynaldo Domínguez. De broers worden, net als 30 anderen, door het mijnbouwbedrijf Inversiones Los Pinares en de staat Honduras gecriminaliseerd omdat zij het Nationaal Park Carlos Escaleras verdedigen.  

Eis mee dat de Hondurese autoriteiten een snel, grondig en onpartijdig onderzoek instellen om al wie verantwoordelijk is voor de moord op Aly en Jairo te vinden en te berechten.  

Achtergrondinfo 

Verschillende gemeenschappen, boeren, parochies en lokale organisaties in de gemeente Tocoa, in het noorden van Honduras verzetten zich tegen de exploitatievergunning die sinds 2015 is afgegeven aan het mijnbouwbedrijf Inversiones Los Pinares in het Nationaal Park Carlos Escalera, voorheen bekend als Montaña de Botaderos. Dat doen ze onder leiding van het Gemeentelijk Comité voor de verdediging van gemeenschappelijke en publieke goederen (Comite Municipal por la Defensa de los Bienes Comunes y Públicos, CMDBCP). 

Op 1 augustus 2018 hebben lokale bewoners het "Guapinol-kamp" opgezet om vreedzaam te protesteren tegen de vergunning en de mijnexploitatie. De mijn bevindt zich in een gebied met  waterbronnen waarvan lokale gemeenschappen afhankelijk zijn om te overleven. Zij hebben bij lokale rechtbanken verschillende klachten ingediend die nog steeds in behandeling zijn. Leden van de CMDBCP zijn sinds 2018 geconfronteerd met ten minste twee strafrechtelijke procedures voor het verdedigen van de Guapinol- en San Pedro-rivieren tegen de impact van het mijnbouwproject. Aly en zijn broer Reynaldo Domínguez hebben daardoor in 2019 enige tijd in de gevangenis doorgebracht, samen met andere verdedigers van de Guapinol-rivier. 

Dezelfde aanklachten leidden tot de onterechte opsluiting van acht verdedigers van de Guapinol-rivier. Ze zaten meer dan twee jaar vast, enkel en alleen omdat ze op vreedzame wijze opkwamen voor het recht op water. Amnesty International beschouwde deze acht als gewetensgevangenen. In  februari 2021 kwamen de acht vrij. Sindsdien heeft het CMBDCP aanvallen op hun leden aan de kaak gesteld, waaronder stigmatisering en belaging. Het comité blijft de beëindiging van het mijnbouwproject eisen. 

Amnesty International maakte de voorbije jaren melding van meerdere aanvallen, soms dodelijk, op activisten in Honduras. Het Centraal-Amerikaans land is een van de dodelijkste ter wereld voor mensenrechtenverdedigers. Ondanks de ernst van de aanvallen op deze verdedigers heeft Honduras de Escazú-overeenkomst nog niet ondertekend. Escazú is een verdrag dat de ondertekenende staten verplicht om milieuverdedigers te beschermen. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is het het eerste van zijn soort.  

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Sr. Oscar Fernando Chinchilla 
Fiscal General 
Posta Edificio Lomas Plaza II, 
Col. Lomas del Guijarro, 
Tegucigalpa, Honduras 

E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Honduras 
Mrs. Viviane de Pierrefeu Midence 
Ministro Consejero 
Kortenberglaan 89 
1000 Brussel 

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen