GUATEMALA: bescherm recht op protest van vreedzame demonstranten

Actietermijn: 
01/11/2023 tot 15/12/2023

GUATEMALA: bescherm recht op protest van vreedzame demonstranten

Wie?
Duizenden vreedzame demonstranten in Guatemala.

Wat is er aan de hand? 
Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de gerechtelijke acties tegen belangrijke actoren van het recente verkiezingsproces, waaronder verkiezingsautoriteiten en leden van de verkozen partij. Demonstranten eisen het aftreden van de procureur-generaal en andere leden van het Openbaar Ministerie die deze strafzaken hebben ingeleid. De regering en het Grondwettelijk Hof beslissingen genomen en verklaringen afgelegd die het recht op vreedzaam protest in gevaar brengen en die kunnen leiden tot het gebruik van geweld tegen demonstranten. 

Wat wil Amnesty?
Amnesty dringt er bij de Guatemalteekse autoriteiten op aan het recht op vreedzame samenkomst te waarborgen.
 

ACHTERGROND

Inheems protest krijgt bijval
Op 2 oktober 2023 werd opgeroepen tot massale protesten door verschillende inheemse autoriteiten. De demonstranten werden snel ondersteund door studenten van verschillende universiteiten en tal van andere bevolkingsgroepen. Volgens informatie die Amnesty International heeft ontvangen, verlopen de demonstraties, waaronder wegblokkades in verschillende delen van het land, vreedzaam en werd op veel locaties de doorgang van ambulances en bederfelijke goederen mogelijk gemaakt.

President bindt strijdt aan met vreedzame manifestanten
Op 9 oktober zei de president dat "de blokkades illegaal zijn". Hij speelde in op vermeende tekorten, de "ontvoering" van een vrachtwagen met zuurstof, schade aan de economie van het land en had het over gewelddaden. De president stigmatiseerde het werk van ngo’s die protesten steunen, kondigde aan dat er arrestatiebevelen zouden komen tegen studenten en anderen die deelnemen. Hij gaf aan dat alles in het werk zou worden gesteld om de bestaande orde te herstellen.       

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Sr. Alejandro Giammattei
Secretario privado de la Presidencia 
6xta avenida 4-41, zona 1 
Ciudad de Guatemala 
Guatemala 

E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Guatemala
Ambassadeur José Gabriel Lambour Peñalonzo
Winston Churchilllaan 185
1180 Ukkel

E: [email protected]  

Ontvang de schrijfacties per e-mail