EGYPTE: Laat Anas al-Beltagy vrij

Actietermijn: 
01/02/2024 tot 15/03/2024

EGYPTE: Laat Anas al-Beltagy vrij

Wie?
Anas al-Beltagy uit Egypte

Wat is er aan de hand? 
Anas al-Beltagy wordt al ruim tien jaar willekeurig vastgehouden, enkel omdat hij de zoon is van Mohamed al-Beltagy, een prominent lid van het Moslimbroederschap. In 2013 werd hij aangehouden. Sindsdien hebben de Egyptische autoriteiten hem onderworpen aan een reeks mensenrechtenschendingen, waaronder gedwongen verdwijning, foltering en andere vormen van mishandeling. Hij zat langdurig vast in isolatie en de autoriteiten ontzeggen hem elk bezoek. Zijn enige contact met de buitenwereld heeft hij tijdens zijn online hoorzittingen. 

Wat wil Amnesty?
Amnesty wil dat de Egyptische autoriteiten Anas al-Beltagy onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en dat hij intussen zijn advocaat en familie mag zien.
 

ACHTERGROND

Hoe het allemaal begon
De 20-jarige Anas al-Beltagy werd voor het eerst gearresteerd eind 2013, toen hij samen met zijn moeder op bezoek was bij zijn vader Mohamed in de Tora-gevangenis. Volgens Amnesty International’s reconstructie hebben veiligheidsagenten hen omsingeld en geslagen. Hij werd ondervraagd door de openbare aanklager die hem ervan beschuldigde de gevangenisbewakers te hebben aangevallen. Pas twintig uur later beval de aanklager de voorwaardelijke vrijlating. Een week later werd Anas al-Beltagy opnieuw gearresteerd, ditmaal vanuit het huis van een vriend in Caïro. Hij werd naar het plaatselijke politiebureau gebracht. Een maand lang was hij het slachtoffer van gedwongen verdwijning. Hij werd onderworpen aan foltering en andere mishandeling. 

Familie in het vizier
Veiligheidsagenten richten zich al lange tijd op de familie van Mohamed al-Beltagy. Verschillende leden van die familie zijn daardoor het land gevlucht. Veiligheidsagenten hebben de zus van Anas, Asma al-Beltagy (toen 16 jaar), gedood tijdens het uiteendrijven van de sit-in van Rabaa al-Adawiya in augustus 2013. Daarbij vielen ongeveer 900 doden. Geen enkele veiligheids- of militaire agent is tot nu toe verantwoordelijk gesteld voor het onwettige, dodelijke gebruik van geweld.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

President Abdelfattah al-Sisi
Office of the President
Al Ittihadia Palace
Cairo 
Arab Republic of Egypt

E: [email protected] 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Egypte
Ambassadeur Badr A. M. Abdelatty
Uruguaylaan 19
1000 Brussel

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail