Egypte: Laat Aisha el-Shater en Mohamed Abo Horeira nu vrij

Actietermijn: 
03/04/2023 tot 15/05/2023

Egypte: Laat Aisha el-Shater en Mohamed Abo Horeira nu vrij

Wie?
Egyptische Aisha el-Shater en Mohamed Abo Horeira 

Wat is er aan de hand?
Op 5 maart 2023 kregen Aisha el-Shater uit Egypte en haar man advocaat Mohamed Abo Horeira 10 en 15 jaar celstraf na verzonnen aanklachten van terrorisme. Ze werden enkel veroordeeld omdat ze zich uitspreken tegen mensenrechtenschendingen in Egypte. Ook is El-Shaters vader een belangrijk lid van de Moslimbroederschap. El-Shater heeft een ernstige vorm van bloedarmoede, maar krijgt in de gevangenis niet de medische zorg die ze nodig heeft.

Wat kan jij doen?
Roep de Egyptische autoriteiten op om Aisha el-Shater en Mohamed Abo Horeira onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Achtergrondinfo

Op 1 november 2018 werden Aisha el-Shater en haar man Mohamed Abo Horeira gearresteerd in hun huis in Nasr City, Caïro. Amnesty International vernam dat Aisha el-Shater 20 dagen lang het slachtoffer van gedwongen verdwijning was, al die tijd werd ze vastgehouden op het hoofdkantoor van het Nationale Veiligheidsagentschap in de wijk Abbasiya in Caïro en werd ze onderworpen aan afranselingen en elektrische schokken. Op 21 november 2018 verscheen ze voor een speciale Noodrechtbank (ESCC), waar aanklagers haar voorlopige hechtenis bevalen in afwachting van onderzoek naar aan terrorisme gerelateerde feiten. Voor haar arrestatie sprak zich op Facebook uit over mensenrechtenschendingen in Egypte, waaronder gedwongen verdwijningen, foltering en andere vormen van mishandeling. 

Voorafgaand aan zijn arrestatie stond advocaat Mohamed Abo Horeira gedetineerden bij die verdacht werden van lidmaatschap van de Moslimbroederschap. Na zijn arrestatie werd hij bijna vier maanden vastgehouden op een geheime locatie, waar hij werd bedreigd en op zijn hoofd werd geslagen terwijl hij geboeid en geblinddoekt was. Op 1 november 2018, na de arrestaties van Aisha el-Shater, Mohamed Abo Horeira en 29 andere mensenrechtenactivisten en advocaten, heeft de Egyptische Coördinatie voor Rechten en Vrijheden (ECRF) haar mensenrechtenwerk opgeschort. ECRF documenteerde gevallen van gedwongen verdwijningen en de doodstraf en gaf rechtsbijstand aan slachtoffers.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

President Abdelfattah al-Sisi
Office of the President
Al Ittihadia Palace, Cairo,
Arab Republic of Egypt

E: [email protected] 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Egypte
Ambassadeur Badr A. M. Abdelatty
Uruguaylaan 19
1000 Brussel

E: [email protected]   

Ontvang de schrijfacties per e-mail