Egypte: laat Ahmed Samir vrij

Actietermijn: 
01/07/2021

Egypte: laat Ahmed Samir vrij

Onderzoeker en student Ahmed Samir Santawy werd op 1 februari gearresteerd nadat hij zich op vraag van de politie had aangemeld op het kantoor. Vijf dagen lang wist niemand waar hij zich bevond. Ahmed liet weten dat hij tijdens die vijf dagen geblinddoekt ondervraagd werd. Hij zei dat hij tijdens het verhoor verschillende keren op het hoofd en in de maag geslagen werd.

Op 6 februari beval het SSSP (Supreme State Security Prosecution), dat is een speciale tak van het openbaar ministerie voor zaken die te maken hebben met de 'staatsveiligheid', zijn detentie zolang het onderzoek naar aan terrorisme gerelateerde zaken tegen hem loopt.

Ahmed kreeg sinds zijn aanhouding geen toestemming om zijn advocaat te zien. Tijdens de eerste maand zat Ahmed in isolatie en mocht zijn familie hem niet bezoeken. Sinds 9 maart kreeg hij de toestemming om een keer per week één familielid te zien, gedurende 20 minuten. Ahmed werd ondertussen overgeplaatst naar een andere cel waar hij vastzit samen met een andere gevangene. De familie blijft zich ernstig zorgen over Ahmeds mentale en fysieke gezondheid: de Egyptische cellen zijn onhygiënisch. Daarbovenop woedt de coronapandemie nog altijd in het land.

Schrijf nu een brief naar de Egyptische openbare aanklager.

Eis dat de Egyptische autoriteiten Ahmed Samir Santawy onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Office of the Public Prosecutor

Public Prosecutor Hamada al-Sawi

Madinat al-Rehab

Cairo

Arab Republic of Egypt

E: [email protected]  

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

 Ambassade van Egypte

 Ambassadeur Khaled Aly El Bakly

 Uruguaylaan 19
 1000 Brussel

 E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen