Egypte: laat activist Ibrahim Metwaly vrij

Actietermijn: 
01/09/2023 tot 15/10/2023

Egypte: laat activist Ibrahim Metwaly vrij

Wie?
Mensenrechtenactivist Ibrahim Metwaly uit Egypte

Wat is er aan de hand?
Sinds zijn arrestatie op 10 september 2017, houden de Egyptische autoriteiten Ibrahim Metwaly, mensenrechtenadvocaat en medeoprichter van de vereniging van families voor zij die verdwenen in Egypte, willekeurig vast. Ibrahim werd gearresteerd toen hij op weg was naar Genève om er de VN toe te spreken. Ibrahim wordt vastgehouden in de Badrgevangenis in omstandigheden die in strijd zijn met het verbod op foltering en andere mishandeling. Hij zit uitsluitend vast wegens de vreedzame uitoefening van zijn mensenrechten, waaronder het zoeken naar informatie en gerechtigheid na de gedwongen verdwijning van zijn zoon.

Wat wil Amnesty?
De Egyptische autoriteiten moeten Ibrahim Metwaly onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en hem beschermen tegen foltering en andere vormen van mishandeling.

ACHTERGROND

Zoon Amr nog altijd niet terecht
Ibrahim Metwaly is advocaat en medeoprichter van een vereniging die familieleden van slachtoffers van gedwongen verdwijningen in Egypte vertegenwoordigt. Hij stichtte de vereniging nadat zijn zoon Amr op 8 juli 2013 het slachtoffer werd van een gedwongen verdwijning. Hij zocht naar zijn zoon in politiebureaus, gevangenissen, hospitalen en mortuaria, maar zonder succes. De Egyptische veiligheidsdiensten zeggen niet te weten waar zijn zon is. Amr is nog steeds niet terecht, maar de familie heeft de zoektocht gestaakt na de arrestatie van vader Ibrahim uit vrees voor verdere represailles.

Veel gevallen van gedwongen verdwijning
Amnesty International heeft de laatste tien jaar veel gevallen van gedwongen verdwijningen in Egypte gedocumenteerd. Egypte weigerde tot op heden het Internationaal Verdrag inzake de Bescherming van Personen tegen Gedwongen Verdwijning te ondertekenen.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Public Prosecutor Hamada al-Sawi
Office of the Public Prosecutor
Madinat al-Rehab
Cairo, Arab Republic of Egypt
Twitter: @EgyptianPPO

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Egypte
Ambassadeur Badr A.M. Abdelatty
Uruguaylaan 19
1000 Brussel
E: [email protected]
[email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen