Cuba: politiek leider incommunicado vastgehouden

Actietermijn: 
03/08/2022 tot 15/09/2022

Cuba: politiek leider incommunicado vastgehouden

José Daniel Ferrer Garcia, leider van de officieuze politieke oppositiegroep “Unión Patriótica de Cuba” zit volgens zijn familie incommunicado vast. Hij werd gearresteerd op 11 juli in het kader van de eilandwijde protesten en wordt sindsdien vastgehouden. José Daniel is een gewetensgevangene die meteen en onvoorwaardelijk vrij moet komen.

Achtergrond

Op 11 juli probeerde José Daniel met zijn zoon deel te nemen aan de nationale betogingen in Santiago de Cuba. Hij verliet zijn huis en liep voorbij het kantoor voor staatsveiligheid, die hem doorgaans monitoren, maar werd een paar meter verder door andere politieagenten tegengehouden.

José Daniel Ferrer Garcia en zijn zoon werden samen aangehouden. Aanvankelijk wist niemand waar hij was en zijn familie werd het contact ontzegd. Amnesty International gelooft dat het om een gedwongen verdwijning gaat.  

Voor zijn poging tot deelname aan de betogingen, werd José Daniel Ferrer Garcia aangeklaagd voor openbare ordeverstoring. Een jaar later heeft hij nog steeds geen proces gekregen en blijft hij aangehouden. In 2020 werd José Daniel in een ander proces, vol onregelmatigheden, veroordeeld tot 4,5 jaar huisarrest. Volgens documenten die Amnesty International heeft kunnen inkijken door heeft een Provinciale Rechtbank in Santiago zijn huisarrest in augustus 2021 ingetrokken om hem zo te verplichten die straf uit te zitten in de gevangenis.

Voor zijn aanhouding op 11 juli werd José Daniel Ferrer Garcia constant bedreigd en geïntimideerd. José Daniel Ferrer Garcia heeft sinds lange tijd gezondheidsproblemen zoals maagproblemen en chronische hoofdpijn. Die problemen houden verband met lange periodes die hij eerder doorbracht in de gevangenis.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Presidente Miguel Díaz-Canel

Hidalgo Esq. 6,

Plaza de La Revolución,

CP 10400, La Habana

Cuba

E:  [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Cuba

Ambassadeur Yaira Jimenez Roig

Brugmannlaan 80

1190 Brussel

 

E:   [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail