CUBA: laat gewetensgevangene Maykel Castillo Pérez vrij

Actietermijn: 
01/09/2023 tot 15/10/2023

CUBA: laat gewetensgevangene Maykel Castillo Pérez vrij

Wie?
Maykel Castillo Pérez uit Cuba

Wat is er aan de hand?
Maykel Castillo Pérez, ook bekend onder de naam "Maykel Osorbo", is een Cubaans muzikant en gewetensgevangene die meermaals geïntimideerd en willekeurig opgesloten werd. Op 18 mei 2021 werd hij thuis gearresteerd door agenten van de staatsveiligheid. In juni 2022 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Sinds april 2023 komen er berichten naar buiten dat hij wordt bedreigd door medegevangenen terwijl de Cubaanse autoriteiten niets doen om zijn veiligheid te garanderen.

Wat wil Amnesty?
De Cubaanse autoriteiten moeten Maykel Castillo Pérez onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij laten. Tot die tijd moeten ze de nodige maatregelen nemen om hem te beschermen.

ACHTERGROND

Zanger van bekend protestlied
Maykel Castillo Pérez, beter bekend onder zijn artiestennaam "Maykel Osorbo", is een Cubaans muzikant. Hij was één van de twee schrijvers van het nummer “Patria y Vida” (Vaderland en Leven). Deze song won twee Latino Grammy’s en werd een protestlied, omdat er kritiek in wordt geuit op de Cubaanse regering.

Willekeurige opsluiting
De autoriteiten hebben de artiest verschillende keren geïntimideerd en willekeurig vastgezet. Op 18 mei 2021 arresteerden agenten de muzikant bij hem thuis. Tien dagen lang weigerden de autoriteiten vrij te geven waar hij zich bevond. In januari 2022 stelde de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie vast dat Maykel zonder reden was opgesloten en dat de Cubaanse regering hem meteen vrij moest laten. In juni 2022 werd Maykel Castillo door een rechtbank in Havanna veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar.

Doodsbedreigingen in de cel
Sinds mei 2023 klaagt Amnesty International aan dat Maykel doodsbedreigingen krijgt, maar de Cubaanse autoriteiten leggen die klachten naast zich neer.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Miguel Díaz-Canel
Presidente de Cuba
Hidalgo Esq. 6
Plaza de La Revolución
CP 10400, La Habana
Cuba

E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Cuba
Ambassadeur Yaira Jimenez Roig
Brugmannlaan 80
1190 Vorst
E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail