Congo: mensenrechten-activisten willekeurig vast

Actietermijn: 
01/07/2021 tot 14/08/2021

Congo: mensenrechten-activisten willekeurig vast

De mensenrechtenactivisten Alexandre Ibacka Dzabana en Christ Dongui worden in de Republiek Congo (Brazzaville) willekeurig vastgehouden omwille van hun mensenrechtenwerk. Beiden uitten kritiek op hun regering. In maart werden ze vóór hun huis door onbekende mannen aangehouden, gedwongen in een auto te stappen en overgebracht naar het Centraal Centrum voor Intelligentie en Documentatie (CID). 

Beide activisten werden voor de aanklager gebracht, beschuldigd van het ondermijnen van de staatsveiligheid en overgebracht naar de centrale gevangenis van Brazzaville. Daar zitten ze in voorlopige hechtenis.

We kregen vrijdag 9 juli verontrustend nieuws binnen: de gezondheid van Alexandre Ibacka Dzabana verslechtert erg snel. Hij onderging vorig jaar een operatie aan ruggengraat en lijdt daardoor aan hevige rugpijn. Hij zou niet meer stil kunnen staan, kan amper spreken en eten. En zijn lichaam reageert niet op de medicijnen die hem toegediend worden. Ondanks dit alles mocht Alexandre nog geen arts zien. 

Vraag de Congolese Minister van Justitie om Alexandre Ibacka Dzabane en Christ Dongui onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. In afwachting moet Alexandre Ibacka Dzabana door een arts worden onderzocht en overgebracht worden naar een gezondheidsinstelling waar hij de nodige zorgen kan krijgen. 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Son Excellence Ange Aimé Bininga,

Ministre de la justice et des droits humains

et de la promotion des peuples autochtones

Avenue Charles de Gaulle, B.P.1375,

Brazzaville, Congo

E: mariegabrielophoyo@gmail.com

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Congo

Ambassadeur Léon Raphaël Mokoko

Franklin Rooseveltlaan 16/18

1050 Elsene

Fax: +32 2 648 42 13

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen