Chili: gerechtigheid voor Gustavo Gatica

Actietermijn: 
30/08/2022 tot 15/10/2022

Chili: gerechtigheid voor Gustavo Gatica

Gustavo Gatica studeerde net af als psycholoog in de Chileense hoofdstad Santiago. Op 8 november 2019 woonde hij een protestactie bij. Die actie maakte deel uit van de nationale betogingen die losbarsten tegen de toegenomen ongelijkheid in het land. Gustavo werd geraakt in beide ogen door een rubberkogel. Hij is nu blind. Na het incident, opende de Chileense politie een intern onderzoek. Conclusie: niemand kon verantwoordelijk gehouden worden voor wat er was gebeurd. Het onderzoek suggereerde zelfs dat Gustavo wellicht door andere betogers verwond zou zijn en probeerde de verantwoordelijkheid van een agent die schoot in de doofpot te steken. Tegen deze officier loopt nu een strafrechtelijk onderzoek. Hij zou in augustus 2022 berecht worden.

Eis gerechtigheid voor Gustavo en duizenden andere slachtoffers wiens fysieke integriteit geschonden werden. Eis dat de openbare aanklager niet enkel de directe daders opspoort en berecht, maar ook de hoge functionarissen die het bevel gaven, ter verantwoording roept.

Achtergrondinfo

Op 18 oktober 2019 braken in Chili massaprotesten los door de aankondiging van een prijsstijging van onder andere het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago. Veel Chilenen zagen dit als de laatste druppel nadat decennialang de economische, sociale en culturele situatie achteruitging.

De grotendeels vreedzame protesten werden zwaar onderdrukt. Op 19 oktober riep de regering de noodtoestand uit, waardoor het leger kon worden ingezet om de protesten te beteugelen. Van 19 tot 26 oktober werd voor het eerst sinds het regime van Pinochet een avondklok ingesteld. Maar die kon de betogers niet tegenhouden.

Het leger zette dodelijke wapens in tegen demonstranten. Ook de ‘Carabineros’, de Chileense politie, hanteerden doorlopend en op ongepaste wijze minder dodelijke wapens. Ze vuurden bovendien herhaaldelijk dodelijke munitie af op onrechtmatige, wijdverspreide en willekeurige wijze en richtten deze vaak op de hoofden van mensen. Bij verschillende gelegenheden hebben de Carabineros buitensporig en onnodig traangas gebruikt. Deze chemische stof vuurden ze af op ziekenhuizen, universiteiten, woningen en zelfs scholen, waardoor kinderen en gehandicapten ernstig werden getroffen.

Gustavo Gaticas verhaal toont aan hoe het willekeurig afschieten van gevaarlijke met rubber bedekte kogels op demonstranten tot wijdverspreide schendingen van de mensenrechten leidt.

Begin 2022 heeft de Chileense procureur-generaal een nieuwe aanklager aangesteld in drie lopende onderzoeken naar de verantwoordelijkheid van bevelhebbers bij de protesten van 2019: één naar misdaden tegen de menselijkheid en twee in verband met de verantwoordelijkheid van bevelhebbers voor de wijdverspreide folteringen en ernstige verwondingen.

De procureur-generaal onderzoekt momenteel de commandostructuur bij dergelijke gebeurtenissen en zal in september 2022 eventueel bevelhebbers en hoge functionarissen officieel in staat van beschuldiging stellen. Dat zou een historische stap zijn naar gerechtigheid en verantwoordingsplicht voor politiegeweld.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Fiscalía Nacional Jorge Abbott Charme

Fiscalía Nacional

Catedral 1421-1453

Santiago de Chile

Chile

E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Chili

Ambassadeur Gloria Navarrete

Aduatikersstraat 106

1040 Etterbeek

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail