CHILI: Eis gerechtigheid voor Moises Órdenes

Actietermijn: 
01/02/2023 tot 15/03/2023

CHILI: Eis gerechtigheid voor Moises Órdenes

In oktober 2019 werd Moisés Órdenes tijdens een vreedzame demonstratie aangevallen door Chileense agenten. Op 5 december 2022, ruim drie jaar later, besloot de openbare aanklager van het oostelijke district van Santiago, het onderzoek tegen zeven van de dertien van de beschuldigde agenten af te sluiten.  

Roep de regionale openbare aanklager van het oostelijke district van Santiago op om het onderzoek naar deze zeven agenten te heropenen en op die manier gerechtigheid te bewerkstelligen voor Moisés Órdenes.  
 

Achtergrondinfo 

In oktober 2019 gingen miljoenen inwoners van Chili de straat op om gelijkheid en sociale en economische rechten te eisen, waaronder fatsoenlijke pensioenen, huisvesting, goed openbaar onderwijs en degelijke gezondheidszorg. President Sebastian Piñera reageerde met een noodverordening en zette het leger en de 'carabiñeros' in om de protesten te onderdrukken. Amnesty International stuurde een crisisteam naar het land en documenteerde mensenrechtenschendingen en zelfs internationale misdrijven door de veiligheidstroepen. Amnesty International onderzocht 12 emblematische gevallen waarbij de carabiñeros mensen gedood, gefolterd en verwond zouden hebben tussen 18 oktober en 30 november 2019.  

Een van hen is Moisés Órdenes die gefolterd zou zijn. Op 21 oktober 2019 demonstreerde Moisés Órdenes (55) vreedzaam in de hoofdstad. Plotseling, toen de demonstraties uiteen vielen, en zonder enige provocatie, viel een groep agenten van de speciale troepen hem aan. Ze duwden hem en sloegen met wapenstokken. Ze sloegen hem met vuisten, voeten en wapenstokken op zijn gezicht, hoofd en de rest van zijn lichaam terwijl hij op de grond lag; dit werd live uitgezonden door de nieuwscamera's van de zender Chilevisión. Toen hij overeind wist te komen met een hevig bloedend gezicht, hielden de agenten hem aan en stopten hem in een politievoertuig. 

Moisés werd overgebracht naar het ziekenhuis El Salvador, waar o.a. meervoudige verwondingen werden geregistreerd aan het linkse oog, de borstholte, de centrale snijtand, de schouder, de neus en de ribben. Moisés bleef 9 dagen in het ziekenhuis. Als gevolg van de afranseling verloor hij zijn linkeroog, raakte het netvlies van zijn rechteroog los en heeft hij blijvende letsels over heel het lichaam. 

Op basis van vooronderzoek heeft het openbaar ministerie de 13 agenten die aan het incident deelnamen, geïdentificeerd en in beschuldiging gesteld voor foltering en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. Vijf agenten werden beschuldigd van het actief folteren van Moisés en acht van het toelaten van de foltering zonder in te grijpen. De agent die de leiding had over de operatie was een luitenant, Hij was ook een van degenen die Moisés in elkaar geslagen hebben.  

Op 1 december 2022 kondigde het openbaar ministerie zijn besluit aan om het onderzoek naar zeven van deze agenten voort te zetten. Op 5 december kwam de plaatsvervangend procureur voor complexe en georganiseerde misdaad van het oostelijke district in Santiago echter met het besluit om het onderzoek naar deze zeven agenten stop te zetten. Ook al lieten de familie en de advocaat van Moisés weten dat de gevraagde onderzoekshandelingen nog steeds moeten worden uitgevoerd. 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Lorena Parra 
Fiscal Regional Metropolitana Oriente 
Los Militares N°5550,  
Comuna de Las Condes 
Santiago, Chile 

E:   [email protected]  

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Chili 
Ambassadeur Gloria Patricia de Jesus Navarrete Pinto 
Aduatikersstraat 106 
1040 Etterbeek 

E:   [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen