BURUNDI: laat journalist Floriane Irangabiye vrij

Actietermijn: 
15/07/2023 tot 11/09/2023

BURUNDI: laat journalist Floriane Irangabiye vrij

Wie?
Floriane Irangabiye uit Burundi

Wat is er aan de hand? 
Floriane Irangabiye werd op 30 augustus 2022 gearresteerd toen zij op familiebezoek was in Bujumbura en werd opgesloten in de Muyinga-gevangenis. Op 2 januari veroordeelde het hooggerechtshof van Mukaza in Bujumbura journalist Floriane Irangabiye tot een gevangenisstraf van 10 jaar en een boete van 1 miljoen Burundese francs (453 EUR). Floriane werd veroordeeld op basis van verzonnen aanklachten. Ze zou “de integriteit van het nationale grondgebied ondermijnen”. Haar advocaten gingen in beroep, maar dat beroep werd op 2 mei afgewezen.

Wat wil Amnesty?
Amnesty International meent dat Floriane Irangabiye vervolgd werd omwille van haar journalistiek- en mensenrechtenwerk. Eis dat Floriane onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijkomt.  

 

ACHTERGRONDINFO

Eerste familiebezoek sinds 2015
Floriane Irangabiye woont al meer dan 10 jaar in Rwanda. Vóór de crisis van 2015 reisde ze regelmatig heen en weer tussen de Rwandese hoofdstad Kigali, waar ze verblijft, en Bujumbura in Burundi, waar haar familie woont. Toen president Pierre Nkurunziza in april 2015 besloot zich voor een derde ambtstermijn kandidaat te stellen, kwamen veel Burundezen op straat om hun frustratie te uiten. Volgens hen schond die kandidatuur de grondwet die bepaalde dat de president maar twee ambtstermijnen van 5 jaar kan dienen. Haar reis in augustus 2022 was het eerste familiebezoek sinds 2015. 

Pers en middenveld onderdrukt
Burundese ngo’s en onafhankelijke media waren de eerste doelwitten van de overheidsrepressie in 2015. De overheid zorgde ervoor dat ze moesten sluiten of dreef hen in ballingschap. Ondanks beloften van de huidige president Ndayishimiye in 2021 om de relaties met de media te normaliseren, blijft de Burundese overheid wantrouwig tegenover de pers en mensenrechtenorganisaties en blijven er strenge beperkingen gelden op het gebied van mensenrechten, met inbegrip van het recht op vrije meningsuiting. 

De meeste onafhankelijke mensenrechtenorganisaties hebben hun activiteiten in Burundi nog niet kunnen hervatten, vooral omdat de Burundese autoriteiten arrestatiebevelen uitvaardigden tegen leidinggevende activisten die in ballingschap leven. 
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Mme Domine Banyankimbona 
Ministre de la Justice 
PO Box: 1880 
Bujumbura, Burundi 

E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Burundi
Ambassadeur Thérence Ntahiraja
Maria-Louizasquare 46
1000 Brussel

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen