Precies een jaar geleden, op 29 september 2021 bevestigde het Hof van Beroep van Ngozi de gevangenisstraf van 5 jaar van de Burundese advocaat Tony Germain Nkina. Hij werd op 13 oktober 2020 gearresteerd en beschuldigd van het in gevaar brengen van de staatsveiligheid. Zijn veroordeling wegens "collaboratie met rebellen die Burundi aanvielen" volgde na een manifest oneerlijk proces en het tegen hem gepresenteerde bewijsmateriaal wijst er op dat zijn vervolging politiek gemotiveerd is en te wijten is aan zijn eerdere mensenrechtenwerk.
Amnesty International roept op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.
Tony Germain Nkina werkte voor met APRODH, een van Burundi's meest actieve en bekendste mensenrechtenorganisaties, totdat deze in 2015 door de regering werd verboden. Pierre-Claver Mbonimpa, de oprichter en voorzitter van APRODH, ontsnapte in 2015 ternauwernood aan een moordaanslag, waarbij hij levensbedreigende verwondingen opliep. Pierre-Claver Mbonimpa's zoon en schoonzoon werden beiden in 2015 doodgeschoten. De vertegenwoordiger van APRODH in de provincie Gitega, Nestor Nibitanga, werd in 2017 gearresteerd en in 2018 op grond van gelijkaardige beschuldigingen als die tegen Tony Germain Nkina tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd in april 2021 vrijgelaten als onderdeel van het pardon dat president Évariste Ndayishimiye aan meer dan 5.000 gevangenen verleende.
Een andere prominente mensenrechtenverdediger, Germain Rukuki, werd in 2017 gearresteerd en in 2018 op grond van verzonnen beschuldigingen in verband met zijn mensenrechtenwerk tot 32 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zijn vonnis werd in 2019 in beroep bevestigd, maar de beslissing van het hof van beroep werd vervolgens door het hooggerechtshof vernietigd. In juni 2021 verminderde het hof van beroep zijn straf tot één jaar. Hij werd nog diezelfde maand vrijgelaten.
Het maatschappelijk middenveld en de mediaorganisaties in Burundi behoorden tot de eerste doelwitten van de repressie door de regering sinds 2015. De regering schorste of verbood de meeste onafhankelijke mensenrechtenorganisaties en mediakanalen en dwong hen het land te verlaten. De meeste onafhankelijke mensenrechtenorganisaties hebben hun activiteiten in Burundi sindsdien niet kunnen hervatten, vooral omdat de Burundese autoriteiten tegen veel van hun leidende activisten in ballingschap arrestatiebevelen hebben uitgevaardigd.
Mme Jeanine Nibizi
Ministre de la Justice
BP 1880
Bujumbura, Burundi
Ambassade van Burundi
Ambassadeur Therence Ntahiraja
Marie-Louizasquare 46
1000 Brussel
Ontvang de schrijfacties per e-mail
|