Belarus: laat oppositieactivist Sergej Tihanovski vrij

Actietermijn: 
02/11/2022 tot 15/12/2022

Belarus: laat oppositieactivist Sergej Tihanovski vrij

De Belarussische blogger en oppositieactivist Sergej Tihanovski zit een celstraf van 18 jaar uit na verzonnen aanklachten. Hij wordt wreed behandeld in de gevangenis. Hij mag geen contact hebben met de buitenwereld, heeft geen warme kleren en mag niet lezen. Sergej Tihanovski wordt geviseerd wegens zijn vreedzaam politiek activisme en moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

Roep de autoriteiten van Belarus op om Sergej Tihanovski onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en hem in de tussentijd goed te behandelen.

ACHTERGRONDINFO

Sergej Tihanovski is een bekend blogger en prominent politiek activist. In de lente van 2020 werd hij willekeurig in hechtenis genomen nadat hij bekend had gemaakt te willen deelnemen aan de komende presidentsverkiezing. Hij werd “administratief aangehouden” waardoor hij zijn kandidatuur niet tijdig kon indienen. In zijn plaats stelde zijn vrouw Svetlana Tihanovskaja zich voor als verkiezingskandidaat. 

Op 29 mei 2020 werd Sergej Tihanovski opnieuw willekeurig gearresteerd toen hij campagne voerde voor Svetlana Tihanovskaja. Ondertussen ontpopte Svetlana Tihanovskaja zich tot de leidende oppositiekandidate in de verkiezingen. De zittende president Alexandr Lukashenko eiste de overwinning op, ondanks overtuigende rapporten over verkiezingsfraude. De massale protesten tegen de betwiste verkiezingsuitslag werden neergeslagen door de politie, waarbij tienduizenden vreedzame demonstranten werden gearresteerd en verschillenden onder hen gefolterd of op andere wijze werden mishandeld. Uit vrees ook vervolgd te worden ging Svetlana Tihanovskaja in ballingschap. 

Sindsdien veroordeelde de Belarussische autoriteiten honderden mensen na oneerlijke processen tot celstraffen voor hun rol in de protesten of in ander vreedzaam verzet. Sergej Tihanovski was een van hen. Hij kreeg 18 jaar cel op basis van verzonnen aanklachten.

Bovendien wordt hij extra hard gestraft door de gevangenisautoriteiten: hij zit al minstens 40 dagen in een isoleercel. Hij mag geen telefoon en familiebezoek ontvangen. Hij mag zijn advocaat niet in vertrouwen spreken, geen post lezen, versturen of ontvangen. Zijn cel is erg koud waardoor zijn gezondheid verder in gevaar komt. 
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Head of the Department for the 
Execution of Punishments Oleg Matkin

Dpt. for the Execution of Punishments of the Ministry of Internal Affairs

E: [email protected] 
CC: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Belarus
Mevrouw Shatokhina Ekaterina
Molièrelaan 192
1050 Elsene

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail