Bangladesh: laat student Khadijatul Kubra vrij

Actietermijn: 
01/10/2023 tot 15/11/2023

Bangladesh: laat student Khadijatul Kubra vrij

Wie?
Student Khadijatul Kubra uit Bangladesh

Wat is er aan de hand?
Drie jaar geleden, toen Kahdijatul Kubra uit Bangladesh 17 was, organiseerde ze een online bijeenkomst op YouTube. Een gastspreker, een voormalig legerofficier, uitte daar felle kritiek op de overheid. Khadija wordt hiervoor hard gestraft. Ze zit al een jaar vast terwijl ze zou moeten afstuderen. Begin dit jaar plaatsten de autoriteiten haar gedurende een week in een dodencel. Ze heeft niets misdaan.

Wat wil Amnesty?
Amnesty wil dat de Bengaalse autoriteiten Khadijatul Kubra onmiddellijk vrijlaten.
 

ACHTERGROND

Gezondheidsproblemen
Kubra heeft nierproblemen en andere medische aandoeningen. Toch weigeren de autoriteiten om haar onder voorwaarden vrij te laten. Ze wordt onder meer beschuldigd van anti-overheidsactiviteiten en het schaden van de internationale reputatie van Bangladesh.

Digitale veiligheidswet wordt misbruikt om tieners het zwijgen op te leggen 
Khadija is niet de enige minderjarige die voor inbreuken op de digitale veiligheidswet (DSA) als volwassene wordt aangeklaagd. Dipti Rani Das, een 17-jarig meisje uit de hindoeminderheid in Bangladesh, die op 28 oktober 2020 werd gearresteerd, werd meer dan een jaar vastgehouden voor "het kwetsen van religieuze gevoelens" en "het bevorderen van het verslechteren van de openbare orde". Ze kwam op 15 maart 2022 vrij onder voorwaarden. 

Poritosh Sarkar, een hindoeïstische jongen, werd beschuldigd van het "kwetsen van de religieuze gevoelens" van moslims. Hij zou een denigrerende post op sociale media gedeeld hebben. Poritosh werd gearresteerd en zat acht maanden in eenzame opsluiting. Ondanks een gebrek aan bewijs werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel.

Mohammed Emon, een 15-jarige middelbare scholier die werd aangeklaagd onder de DSA, bracht 16 dagen door in een jeugdgevangenis in Gazipur, voordat hij onder voorwaarden vrijkwam. Hij moest zich bijna elke maand bij de rechtbank melden, nadat hij een Facebook-post had gedeeld waarin hij kritiek uitte op een van de politieke leiders van Bangladesh.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Prime Minister Sheikh Hasina
Prime Minister’s Office
Old Sangsad Bhaban
Tejgaon, Dhaka-1215
Bangladesh

E: [email protected]   

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Bangladesh
Ambassadeur Mahbub Hassan Saleh
Jakob Jordaensstraat 29
1000 Brussel

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail