BAHREIN: Laat gewetensgevangene Abdulhadi Al-Khawaja vrij

Actietermijn: 
01/02/2023 tot 15/03/2023

BAHREIN: Laat gewetensgevangene Abdulhadi Al-Khawaja vrij

De Deens-Bahreinse mensenrechtenactivist Abdulhadi Al-Khawaja is een gewetensgevangene. Hij zit al meer dan 11 jaar vast omdat hij de vreedzame protesten in 2011 leidde. Abdulhadi kreeg geen eerlijk proces. Hij werd veroordeeld tot een levenslange celstraf.   

Eis dat Abdulhadi onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijkomt. 
 

Achtergrondinfo 

De vooraanstaande mensenrechtenactivist en gewetensgevangene Abdulhadi Al-Khawaja, 61 jaar oud, is getrouwd en heeft vier dochters en vier kleinkinderen. Hij was medeoprichter van het Gulf Centre for Human Rights (GCHR) en het Bahrain Center for Human Rights (BCHR). Tot begin 2011 werkte hij als MENA Protection Coordinator voor de mensenrechtenorganisatie Frontline Defenders. Voordien nam hij deel aan een inspectiebezoek van Amnesty International aan Irak in 2003. Hij is lid van het internationaal adviesnetwerk van het Business and Human Rights Resource Centre. Hij kreeg verschillende prijzen voor zijn mensenrechtenwerk, waaronder de Dignity - World without Torture Award in 2013. Recent nog kreeg hij de prestigieuze Martin Ennals Award for Human Rights Defenders. 

Op 6 november 2022 zei Abdulhadi Al-Khawaja tijdens een telefoongesprek met zijn dochters dat hij er nieuwe processen tegen hem opgestart zouden worden. Op 3 november begon een proces tegen hem omdat hij in november 2021 een plastic stoel gebroken zou hebben en een politieagent beledigd zou hebben in de Jaw-gevangenis, nadat hij niet mocht bellen naar zijn dochters, die in het buitenland wonen. Abdulhadi was niet aanwezig bij aanvang van het proces. Ook bij een tweede hoorzitting, die na uitstel kon doorgaan op 28 november 2022, was Abdulhadi niet aanwezig. Abdulhadi moest een volmacht ondertekenen opdat zijn advocaat hem op de rechtbank zou kunnen vertegenwoordigen. Abdulhadi werd bedreigd door een officier en onder druk gezet om in een video te verklaren dat hij weigerde aanwezig te zijn op de hoorzitting. Abdulhadi weigerde en verklaarde herhaaldelijk voor de camera dat hij de hoorzitting wel wou bijwonen. Hij werd terug naar zijn cel gebracht zonder de volmacht te hebben mogen ondertekenen. 

In november 2022 begon een tweede proces, op beschuldiging van belediging van een ambtenaar. Deze zaak betreft een incident van 30 maart 2022, toen Abdulhadi Al-Khawaja protesteerde tegen het normalisatie-akkoord met Israël (Abraham-akkoorden) en zei tegen een politieagent “Je bent een vuil en onrein person. Je behandelt mensen als dieren”. Ook deze hoorzitting werd uitgesteld tot 28 november. Op 28 november 2022 veroordeelde de rechtbank Al-Khawaja in beide zaken tot een boete.  

Abdulhadi Al-Khawaja wordt nu geconfronteerd met een derde zaak, op beschuldiging van aanzetten tot het omverwerpen of veranderen van het regime, wegens een incident dat plaatsvond in de gevangenis in juli 2022, toen hij de afzetting eiste van de minister van Binnenlandse Zaken tijdens zijn protest tegen de normalisatie van de relaties met Israël en hun acties tegen de Palestijnen. Deze zaak is momenteel hangende bij het Openbaar Ministerie en zou elk moment naar de rechtbank doorverwezen kunnen worden. Als hij veroordeeld wordt, kan Abdulhadi veroordeeld worden tot nog eens 10 jaar cel. 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Crown Prince and Prime Minister 
Sheikh Salman bin Hamad 
Court of the Crown Prince 
P.O Box 29091 
Riffa – Bahrain 

E: (via contact formulier): http://www.crownprince.bh/en/contact

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Bahrein 
Ambassadeur Abdulla Faisal Jabur Aldoseri 
Franklin Rooseveltlaan 102 
1050 Elsene 

E:  [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail