Argentinië: onderzoek verdwijning van Cecilia Strzyzowski

Actietermijn: 
01/08/2023 tot 15/09/2023

Argentinië: onderzoek verdwijning van Cecilia Strzyzowski

Wie?
Cecilia Strzyzowski uit Argentinië

Wat is er aan de hand?
De 28-jarige Cecilia Strzyzowski wordt sinds 1 juni vermist. Zij werd voor het laatst gezien met haar echtgenoot César Sena in de stad Resistencia, in de provincie Chaco. Haar verdwijning wordt onderzocht als een vrouwenmoord. In het kader van het onderzoek werden César Sena en zijn ouders aangehouden. 

Wat wil Amnesty?
Amnesty eist dat er meteen een effectief, onpartijdig, onafhankelijk en gendergevoelig onderzoek ingelast wordt om de waarheid over de verdwijning en mogelijke vrouwenmoord van Cecilia Strzyzowski vast te stellen.

ACHTERGROND

Menselijke resten, bloed en kledij
Op 27 juni 2023 werden volgens experten van het Forensich Medisch Instituut van Chaco resten van een menselijk skelet gevonden bij een zoektocht rond de Tragadero rivier, naast de boerderij van de ouders van César. Daarenboven vonden duikers een hanger, mogelijk van Cecilia, in een zak. 

Machtige lokale leiders
César Sena en zijn ouders, machtige lokale leiders en kandidaat bij de recente provinciale verkiezingen, zijn aangehouden en worden aangeklaagd voor de moord op Cecilia. Alle drie wordt hen de zwaarst mogelijke aanklacht voor moord ten laste gelegd. César als uitvoerder en zijn ouders als mededaders die handelden met voorbedachte rade. Vier andere mensen zijn aangeklaagd op verdenking van betrokkenheid bij de moord of het verbergen van het lichaam. 

In Argentinië werd in 2022 om de 35 uur een vrouwenmoord geregistreerd. 167 van de 252 overlijdens gebeurden in de context van geweld in de huiselijke sfeer.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Fiscal Jorge Cáceres Olivera
Fiscalía nº 4 Fiscalía de la 
Provincia del Chaco

E: [email protected] 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Argentinië
Ambassadeur Juan Carlos Valle Raleigh
Louizalaan 283 2
1050 Elsene

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail