ANGOLA: laat activisten onmiddellijk vrij

Actietermijn: 
01/01/2024 tot 15/02/2024

ANGOLA: laat activisten onmiddellijk vrij

Wie?
Adolfo Miguel Campos André, Abraão Pedro Santos (ook gekend als O filho da revolução_pensado), Gilson Morreira (ook gekend als Tanaice Neutro) en Hermenegildo Victor José (ook gekend als Gildo das Ruas), vier activisten uit Angola

Wat is er aan de hand?
Op 16 september werden vier activisten Adolfo, Abraão, Gilson en Hermenegildo aangehouden, enkele uren voordat zij in de Angolese hoofdstad Luanda zouden deelnemen aan een demonstratie uit solidariteit met motortaxibestuurders. Op 19 september werden ze via een versnelde procedure schuldig bevonden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 5 maanden voor “ongehoorzaamheid en weigering om bevelen op te volgen”. Er werd tijdens de rechtszitting geen enkel bewijs voorgelegd. 

Wat wil Amnesty?
Amnesty wil dat de Angolese autoriteiten Adolfo Campos, Abraão Pedro Santos, Gilson Morreira en Hermenegildo Victor José onmiddellijk vrijlaten. 

ACHTERGROND

Adolfo (44) is vader van vier en een activist en leider van Movimento Revolucionário de Angola. 

Gildo das Ruas (28) is vader van twee en een activist en lid van Movimento Resistência Malanjina. In 2021 werd hij omwille van zijn vreedzaam activisme 6 maanden willekeurig opgesloten.

Abraão Pedro dos Santos (37) is vader van twee en een activist, lid van Sociedade Civil Constestatária en leider van Movimento Revolucionário Pantera Negra. Hij werd verschillende keren willekeurig aangehouden.
 
Tanaice Neutro (36) is een activist die kunst gebruikt om zijn mening over sociale problemen zoals armoede, ongelijkheid en corruptie te uiten via Kuduro, een Angolese muziekstijl. Tanaice was veroordeeld tot 15 maanden met uitstel omdat hij de president een clown had genoemd. Hij was pas 2 maanden vrij toen hij samen met 3 andere activisten aangehouden werd op 16 september 2023. 
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Minister of Justice and Human Rights
Marcy Cláudio Lopes
Casarão da Justiça, Rua 17 de Setembro
Gombota, Luanda, LU, Angola

E: [email protected] 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Angola
Ambassadeur Mario De Azevedo Constantino
Mointjoielaan 165
1180 Ukkel

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen