Angola: laat activist Tanaice Neutro vrij

Actietermijn: 
02/05/2023 tot 15/06/2023

Angola: laat activist Tanaice Neutro vrij

Wie?
Activist Tanaice Neutro uit Angola.

Wat is er aan de hand?
Op 13 januari 2022 werd activist Tanaice Neutro gearresteerd omwille van video’s die hij had opgenomen en waarin hij de president een clown en de autoriteiten onwetend had genoemd. In oktober 2022 werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 15 maanden voor het beledigen van staatssymbolen. De rechter beval zijn onmiddellijke vrijlating om medische redenen. Zes maanden na de uitspraak van de rechter zit Tanaice Neutro nog steeds in de cel. Hij heeft zware lichamelijke en geestelijke pijn en de gevangenisautoriteiten hebben hem niet de medische verzorging verstrekt die hij dringend nodig heeft. 

Wat wil Amnesty?
De Angolese autoriteiten moeten Tanaice Neutro onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.

 

ACHTERGROND

Muzikant die sociale kwesties aankaart
De 34-jarige Tanaice Neutro is een activist en artiest die ‘kuduro’, een typische Angolese muziekvorm, gebruikt om zijn mening te uiten over sociale kwesties, zoals armoede, ongelijkheid, corruptie en slecht bestuur. Een van zijn liedjes heet “Protest” en hij beschrijft hierin de uitdagingen waarmee de Angolezen geconfronteerd worden en de redenen waarom een groeiend aantal jongeren protesteert. 

Pijnlijke aambeien
In 2020 werden er bij Tanaice Neutro aambeien vastgesteld. In 2021 reisde hij naar Namibië om een specialist te raadplegen, die hem vertelde dat hij geopereerd moest worden. Hij stond op het punt terug te gaan naar Namibië voor de operatie toen hij gearresteerd werd. Hij lijdt extreme pijn door de onbehandelde aambeien, heeft hoge koorts gehad en kon zich al verschillende keren niet ontlasten door de pijn. De gevangenis beschikt niet over de nodige faciliteiten om de operatie die hij nodig heeft uit te voeren.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Ministro de Justiça e de Direitos 
Humanos Marcy Cláudio Lopes
Casarão da Justiça, 
Rua 17 de Setembro
Gombota, Luanda, LU, Angola
E: [email protected] 
    [email protected] 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Angola
Ambassadeur Mario De Azevedo Constantino
Franz Merjaystraat 182
1050 Elsene

E:  [email protected] 

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen