ALGERIJE: schenk gratie aan journalist Ihsane El Kadi

Actietermijn: 
01/02/2024 tot 15/03/2024

ALGERIJE: schenk gratie aan journalist Ihsane El Kadi

Wie?
Journalist Ishane el Kadi uit Algerije

Wat is er aan de hand? 
Op 12 oktober 2023 bevestigde het Algerijnse Hooggerechtshof twee veroordelingen tegen Ihsane El Kadi. Het gaat om veroordelingen tot zeven jaar (waarvan vijf jaar effectief en twee jaar voorwaardelijk) en zes maanden cel. Ihsane El Kadi werd vervolgd voor het schrijven van artikels en veroordeeld op basis van misleidende en vage gronden. Hij zit sinds 24 december 2022 gevangen. 

Wat wil Amnesty?
Amnesty wil dat de Algerijnse president zorgt dat Ihsane El Kadi vrijkomt, bijvoorbeeld door hem een presidentieel pardon te verlenen.  
 

ACHTERGROND

Kritiek op de autoriteiten
Ihsane El Kadi is journalist en directeur en oprichter van "Interface Media", met o.a. mediakanalen Radio M en Maghreb Emergent. Hij schreef verschillende artikels waarin hij kritiek uitte op de Algerijnse autoriteiten, waarna de autoriteiten hem lastig vielen en zijn mediakanalen viseerden. De websites van zowel Radio M als Maghreb Emergent werden in 2020 in Algerije geblokkeerd. Sinds 2021 hebben de veiligheidsdiensten Ihsane herhaaldelijk ontboden en ondervraagd in de Antarkazerne in Algiers.

Toenemende repressie en censuur
In december 2022 arresteerden agenten in burger Ihsane in zijn huis in Zemmouri, 40 km ten oosten van Algiers, en brachten hem geboeid naar de kantoren van Radio M en Maghreb Emergent. Het personeel moest vertrekken. Computers en ander materiaal werden in beslag genomen en de deuren werden verzegeld. De recente gerechtelijke uitspraken tegen Ihsane zijn het zoveelste voorbeeld van de toenemende repressie in Algerije. De afgelopen twee jaar zijn tientallen journalisten, bloggers, mensenrechtenverdedigers en activisten lastiggevallen, geïntimideerd en willekeurig aangehouden omwille van de uitoefening van hun recht op vrije meningsuiting en vreedzame vergadering.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Président Abdelmadjid Tebboune
Présidence de la République
Place Mohammed Seddik Benyahia, El Mouradia
Alger 16000
Algérie

E: [email protected]       

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Algerije
Ambassadeur Mohamed 
el Amine Bencherif
Molièrelaan 207
1050 Elsene

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail