Afghanistan: mensenrechtenverdedigers onder vuur

Actietermijn: 
31/08/2020 tot 13/10/2020

Afghanistan: mensenrechtenverdedigers onder vuur

In september 2019 werd de bekende Afghaanse mensenrechtenverdediger en journalist Abdul Samad Amiri ontvoerd en vermoord vanwege zijn werk. Hij werkte voor een onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie. Afgelopen juni kwamen ook al twee medewerkers van de commissie om het leven door een autobom. Met het oplaaiende geweld in Afghanistan wordt de situatie er voor mensenrechtenverdedigers steeds gevaarlijker. En ze krijgen geen bescherming van de autoriteiten.

Mensenrechtenverdedigers in Afghanistan kaarten ernstige mensenrechtenschendingen aan, waaronder discriminatie en geweld tegen vrouwen en minderheden. Ook in zeer conservatieve delen van Afghanistan trotseren ze lokale religieuze leiders en durven ze op te komen voor de mensenrechten. Maar hiervoor betalen ze vaak een hoge prijs. Ze worden bestempeld als ‘westerse spionnen’ en ‘anti-religieus’. 

Mensenrechtenverdedigers worden overal in het land voortdurend geconfronteerd met intimidatie, bedreigingen en geweld van zowel de autoriteiten als gewapende groeperingen. En de situatie wordt steeds nijpender. 

Schrijf een brief voor 15 oktober en eis dat de president van Afghanistan maatregelen neemt die onmiddellijk bescherming bieden aan mensenrechtenverdedigers wanneer zij in gevaar zijn.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

H. E. Muhammad Ashraf Ghani
President of the Islamic Republic of Afghanistan
ARG Presidential Palace, Akber Kabul, 
Afghanistan 
E: spokesperson@arg.gov.af

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Afghanistan
Ambassadeur Nazifullah Salarzai
De Wolvendaellaan 61
1180 Ukkel
E: info@embassyafghanistan.be

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen