AFGHANISTAN: Laat vrouwelijke activisten vrij

Actietermijn: 
01/01/2024 tot 15/02/2024

AFGHANISTAN: Laat vrouwelijke activisten vrij

Wie?
Parisa Azada en Manizha Seddiqi, twee vrouwen die opkomen voor mensenrechten in Afghanistan

Wat is er aan de hand? 
Sinds de taliban in augustus 2021 aan de macht kwamen, zijn vrouwen die protesteerden tegen het beleid met geweld en willekeur gearresteerd en opgesloten, gefolterd en op andere manieren mishandeld of werden ze slachtoffer van gedwongen verdwijning. De taliban arresteerde tussen september en november 2023 Parisa Azada, Neda Parwani, Zholia Parsi en Manizha Seddiqi en zette hen willekeurig vast. Er werden hen geen strafbare feiten ten laste gelegd.

De vier prominente vrouwelijke mensenrechtenverdedigers konden tijdens hun detentie geen beroep doen op advocaten. Midden december werden Neda en Zholia vrijgelaten. Parisa en Minzha zitten nog vast en lopen het risico op foltering en andere vormen van mishandeling. Hun familie kan hen niet met regelmaat bezoeken.

Wat wil Amnesty?
Amnesty wil dat de taliban mensenrechtenverdedigers Parisa Azada en Manizha Seddiqi onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.
 

ACHTERGROND

Rechten van vrouwen geschonden
Sinds de taliban in augustus 2021 de controle over Kabul namen, hebben zij de rechten van vrouwen en meisjes in toenemende mate geschonden. Dat doen ze onder meer door hun politieke participatie en hun deelname aan het openbare leven te verbieden. In hun beleid heeft de taliban het recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vreedzame vergadering, alsook het recht op gelijkheid en non-discriminatie ingeperkt. Maar vrouwen lieten het daar niet bij en organiseerden vreedzame protesten in verschillende Afghaanse steden zoals Kabul, Faizabad, Herat en Mazar-i-Sharif.
 

UPDATE

Intussen hebben de autoriteiten Parisa Azada vrijgelaten. Manizha Seddiqi zit echter nog steeds ontrecht vast. Schrijf nu een brief om ook voor Manizha gerechtigheid te krijgen. 

 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Mr. Abdul Haq Wasiq 
Director of Intelligence 
General Directorate of Intelligence 
Chaharahi Zanbaq  
Kabul, Afghanistan

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Afghanistan
Ambassadeur Nazifullah Salarzai
De Wolvendaellaan 61
1180 Ukkel

E: [email protected] 

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen